SD-ledamoten Anders Forsberg lämnar riksdagen

Foto: TT
Anders Forsberg.

avGustaf Tronarp

NYHETER

Anders Forsberg, som sitter i riksdagen för Sverigedemokraterna, lämnar alla sina politiska uppdrag. Det skriver partiet i ett pressmeddelande.

– På grund av både yttre och inre omständigheter har jag under en tid känt att min nuvarande arbets- och livssituation varit ohållbar, säger han.

Forsberg har haft time-out från riksdagen sedan några månader tillbaka. Han står åtalad i Skaraborgs tingsrätt för grov förskingring. Han ska vid ett flertal tillfällen ha fört över pengar från partidistriktet konto till sitt eget företag. Enligt åtalet rör det sig om totalt över en miljon kronor.

Lämnar alla uppdrag

I ett pressmeddelande skriver Sverigedemokraterna att Anders Forsberg begärde att få lämna riksdagen under tisdagen. Beslutet kommer att tas genom ett riksdagsbeslut på torsdag.

Forsberg har också flera uppdrag för SD på lokal nivå. Även dessa lämnar han nu.

– Min politiska gärning har varit mer av ett kall än ett yrke. Jag kommer att se tillbaka på den här tiden med glädje. På grund av både yttre och inre omständigheter har jag trots detta under en tid känt att min nuvarande arbets- och livssituation varit ohållbar.

– Därför har jag bestämt mig för att lämna samtliga politiska och offentliga förtroendeuppdrag jag innehar som representant för Sverigedemokraterna, säger han i en kommentar.

Ska inför rätta

Enligt Anders Forsberg är beslutet taget på hans eget initiativ, men i ”samråd med partiets gruppledning”.

– Anders har låtit sitt omdöme brista på ett sätt vi ser mycket allvarligt på. Vi är överens om att det inte längre är möjligt för honom att fortsätta verka som politiker, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson i en kommentar, och fortsätter:

– Samtidigt besitter Anders stor kompetens inom sitt område och har under långt tid byggt upp ett unikt kontaktnätverk. Partiet kommer även fortsatt ha möjlighet att konsultera honom vid behov.

Rättegången mot Forsberg inleds på torsdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM