Trump varnar Comey för att läcka uppgifter till media

Vita huset: ”Inget hot”

WASHINGTON. President Donald Trump varnar före detta FBI-chefen James Comey för att läcka uppgifter till media.

På Twitter skriver Trump att James Comey får hoppas att det inte finns några ”inspelningar” från deras möte.

– Det var inget hot, sa Vita husets presstalesperson Sean Spicer.

Trump hotade även att ställa in framtida pressträffar i Vita huset.

James Comey better hope that there are no "tapes" of our conversations before he starts leaking to the press!

Turerna kring den sparkade FBI-chefen James Comey fortsätter – liksom president Trump flitiga användande av det sociala nätverket Twitter.

På fredagen varnades Comey i en tweet för att läcka uppgifter till media.

”James Comey får hoppas på att det inte finns några ”band” med våra konversationer innan han läcker till pressen”, skrev presidenten på Twitter.

Det är oklart varför ordet inspelningar (”tapes”) är inom citationstecken.

Vid ett tidigare tillfälle skrev Trump ordet avlyssning inom citationstecken. Då menade han ”avlyssning i största allmänhet”, enligt pressekreteraren Sean Spicer.

Hotet har fått många att återigen koppla ihop det som just nu händer i Washington med Watergateaffären, då president Nixon tvingades avgå.

Skriftliga uttalanden

I en tidigare tweet på fredagen skrev Trump även att hans fullspäckade schema gör det svårt för hans medarbetare att lämna ”helt riktig och relevant information” och föreslog att man i framtiden kan komma att byta ut pressträffarna i Vita huset mot skriftliga uttalanden så ”att det blir rätt”

...Maybe the best thing to do would be to cancel all future "press briefings" and hand out written responses for the sake of accuracy???As a very active President with lots of things happening, it is not possible for my surrogates to stand at podium with perfect accuracy!....

”Har inget att dölja”

Under den dagliga pressträffen i Vita huset svarade presstalespersonen Sean Spicer endast kort på frågan kring Trumps Twitter-hot mot Comey.

– Jag tror inte det ska tas som ett hot. Han konstaterade fakta. Tweeten får tala för sig själv. Presidenten har inget mer att tillägga kring det där.

Enligt en källa till CNN ska Comey sagt att han inte är orolig för om det finns några bandinspelningar eller inte då han ”inte har något att dölja”.

Som Aftonbladet tidigare har rapporterat så bad den före detta FBI-chefen James Comey om mer pengar till utredningen om de påstådda rysskopplingarna bara en knapp vecka innan han fick sparken i tisdags.

James Comey har ännu inte uttalat sig offentligt efter att han fått sparken.

Måna turer kring avskedandet

Uppgifterna kring när och hur president Trump fattat beslutet att sparka Comey har varit många och går isär.

Inledningsvis sa Vita huset att det skett på inrådan av ett rekommendationsbrev från justitieministern Jeff Sessions och biträdande justitieministern Rod Rosenstein.

Men efter kritik – från bland annat Rosenstein som hotade att avgå – ändrade sig Vita huset till att presidenten funderat på det sen han valdes.

Andra uppgifter har gällt att det ska ha skett inom den senaste veckan.

Trump bad om Comeys lojalitet

Men enligt två av Comeys medarbetare, kan hans öde ha avgjorts på en privat middag med Trump – en vecka efter att han svurits in som president

Under middagen ska Trump – vid tre tillfällen – ha bett Comey om hans lojalitet. Comey ska dock ha lovat att alltid vara ärlig mot Trump, men att han inte kunde vara pålitlig i politisk mening uppger Washington Post.

Vita huset liksom Trump själv har gått ut och dementerat uppgifterna.

Trump själv berättade i en intervju med NBC News på torsdagen att Comey sagt till honom vid tre tillfällen att han inte var under utredning.

– Jag frågade faktiskt honom och han svarade att jag inte var det.

”Var ändå på väg att sparka Comey”

Trump sa även att han inte tagit beslutet utifrån rekommendationsbrevet.

– Det spelar ingen roll vad de hade rekommenderat. Jag hade sparkat honom i alla fall, säger Trump under intervjun.

Trump säger även att han tänkte på FBI:s utredning om Ryssland dess påverkan i valkampanjen när han bestämde sig för att sparka Comey.

– Jag var på väg att sparka Comey men visste att det inte var en bra tidpunkt att göra det. Men när jag bestämt mig för att göra det sa jag till mig själv; Den här historien med Ryssland och Trump är påhittad. Det är en ursäkt av Demokraterna för att de förlorade ett val de skulle vunnit.

Justitieministern Rod Rosenstein kommer att vittna inför senaten nästa vecka kring rekommendationsbrevet han var med och skrev till Trump.

Publisert:

LÄS VIDARE