Fler dödas av elefanter i Zimbabwe

Av:  TT-AFP

Elefanter korsar en väg i Hwange nationalpark i Zimbabwe. Arkivbild.
Elefanter korsar en väg i Hwange nationalpark i Zimbabwe. Arkivbild.

Zimbabwes bevarandeprogram för elefanter har blivit en succé. Men konflikterna mellan människor och djur ökar allt eftersom elefantstammen växer, enligt regeringen.

Hittills har 60 människor dödats av elefanter i landet i år, och ett 50-tal har skadats. Under hela fjolåret dödades 72 människor av elefanter i Zimbabwe.

Regeringens talesperson Nick Mangwana beskriver situationen som spänd.

– I vissa områden rör sig elefanterna i stora hjordar och har slukat allt på fälten och rör sig nu in i byar, vilket tvingar de boende att försvara sig med följd att en del djur skadas, säger han och tillägger:

– De skadade (djuren) har blivit aggressiva och går inte att kontrollera.

Till skillnad mot flera andra länder där många elefanter faller offer för tjuvjägare, växer populationen i Zimbabwe med fem procent årligen. Med 100 000 djur är stammen Afrikas näst största efter Botswana, och står för totalt en fjärdedel av kontinentens elefanter.

Förutom att elefanterna blir fler, växer också befolkningen. Många fattiga landsbygdsbor söker sig därför till områden där de riskerar hamna i konflikt med djuren. Problemet befaras bli värre under torrsäsongen då hjordarna söker sig mot byar i jakt på mat och vatten.

Landets viltvårdsmyndigheter kommer att avliva de farligaste djuren.

Publisert: