Al-Jazira-journalist dödad på Västbanken

Den folkkära journalisten Shireen Abu Aqleh uppges ha dödats av israeliska styrkor.

Hon sköts när hon bevakade en stormning av ett flyktingläger i staden Jenin.

”Vi uppmanar det internationella samfundet att fördöma och hålla de israeliska ockupationsstyrkorna ansvariga”, skriver al-Jazira i ett uttalande.

Shireen Abu Aqleh har jobbat som journalist på fältet i närmare 25 år.
Shireen Abu Aqleh har jobbat som journalist på fältet i närmare 25 år.

Journalisten Shireen Abu Aqleh som jobbar på al-Jazira har dödats av israeliska styrkor på Västbanken, rapporterar arabiska al-Jazira och AFP.

Enligt palestinska hälsoministeriet ska hon ha blivit skjuten i samband med att hon bevakade en stormning av ett flyktingläger i Jenin på norra Västbanken under onsdagsmorgonen.

Hon dog kort därefter. Enligt andra journalister på plats hade hon på sig en skyddsväst med ordet ”press” på som tydligt markerade att hon var journalist.

Folkkär journalist

Shireen Abu Aqleh har jobbat som journalist på fältet i närmare 25 år. Al-Jazira skriver att hon framför allt bevakade de krigsdrabbade områdena på Västbanken.

Hon blev 51 år gammal.

"Al Jazeera håller den israeliska regeringen och ockupationsstyrkorna ansvariga för Shireens död", skriver al-Jazira också i ett uttalande.

"Vi uppmanar också det internationella samfundet att fördöma och hålla de israeliska ockupationsstyrkorna ansvariga”, skriver de vidare.

Enligt palestinska hälsoministeriet ska Shireen Abu Aqleh  ha blivit skjuten i samband med att hon bevakade en stormning av ett flyktingläger.
Enligt palestinska hälsoministeriet ska Shireen Abu Aqleh ha blivit skjuten i samband med att hon bevakade en stormning av ett flyktingläger.

Ytterligare en journalist skadad – israels militär utreder händelsen

En annan palestinsk journalist som arbetade för den palestinska tidningen Al-Quds har också skadats men tillståndet beskrivs som stabilt.

Israels militär uppger att de attackerades med skott när de gick in i lägret och att de israeliska styrkorna besvarade elden. Militären säger också att de utreder ”möjligheten att journalisterna träffades av de palestinska skyttarna”.

Under de senaste veckorna har Israel nästan dagligen genomfört räder på den ockuperade delen av Västbanken. Räderna utförs samtidigt som en serie dödliga attacker har skett i Israel. Israels militär har skyllt flera av attackerna på invånare i Jenin, skriver AFP.

Israel har länge varit kritiska till al-Jaziras bevakning, men myndigheter tillåter generellt sett att nyhetskanalens journalister får verka fritt, skriver AP.

Publisert: