Gaslarmet i Europa: ”Är panikartat inför vintern”

Rysslands beslut att strypa gasen till Polen och Bulgarien sprider oro.

Nu måste Europa säkra en ny försörjningskälla innan vintern, enligt experter.

– Det är lite panikartat, säger råvaruanalytikern Christian Kopfer.

Klockan åtta på onsdagsmorgonen stängde Gazprom av gaskranarna till Polen och Bulgarien som ett svar på att länderna vägrat betala i rubel.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar det för ”ännu ett ryskt försök att utpressa oss med gas” och säger att ”man har en plan för det här scenariot”.

Samtidigt beskriver experter hur EU-länder börjat hamstra gas inför de kalla vintermånaderna.

– Flera regeringar har skickat beställningar till företag i sina hemländer om att köpa så mycket gas man bara kan för att fylla upp förråden. Även så mycket rysk gas det bara går, säger energiexperten Samuel Ciszuk till BBC.

PLUS: Kan dras in i Putins krig efter dubbla attacker

President Vladimir lämnar ett mottagningsrum i Kreml efter en ceremoni för olympiska medaljörer på tisdagen.
President Vladimir lämnar ett mottagningsrum i Kreml efter en ceremoni för olympiska medaljörer på tisdagen.

Hundratusentals jobb hotas

Enligt Ciszuk är länderna pressade att hitta nya energikällor innan vintern kommer – något Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer beskriver som en omöjlighet.

– Det går inte att ersätta gasen på så kort tid. Det krävs stora investeringar i infrastrukturen så det är ingen lätt grej att lösa, tyvärr, säger han.

Kopfer varnar för de stora konsekvenser som väntar Europa om Ryssland skulle strypa gasen till fler länder.

– Det kan bli både elbrist och skenande elpriser samtidigt. Så även om man är villig att betala så finns det ändå inte tillgång till så mycket elektricitet som efterfrågas. Det blir en form av ransoneringssituation och då är det många arbetstillfällen som blir hotade, säger han och fortsätter:

– Det är därför tyskarna motsatt sig ett gasembargo mot Ryssland. Man pratar om hundratusentals jobb i industrin som kan påverkas.

Nord Strea 2 ledningar i Tyskland.
Nord Strea 2 ledningar i Tyskland.

Södra Sverige kan släckas

Även i Sverige skulle ett ryskt gasstopp leda till stora problem, trots att det svenska beroendet av naturgas är litet.

Ungefär 2,7 procent av den totala energitillförseln består av naturgas, enligt energimyndigheten – men i de södra delarna av Sverige är behovet betydligt större.

I sydvästra Sverige uppskattas det lokala beroendet till uppåt 20 procent – och utöver kraftigt höjda elpriser finns det en risk att södra Sverige helt skulle kunna släckas i perioder.

– Man kan tyvärr inte avskriva det helt. Vissa vintermånader är Sverige nettoimportörer av el och i ett sånt läge kan det bli en bristsituation av el. Det inträffar i princip aldrig, men i ett extremscenario kan det bli så, säger Kopfer.

Under torsdagen bekräftade Ungern att man tvingats gå med på Rysslands gaskrav.

– 85 procent av våra gasleveranser kommer från Ryssland, och 65 procent av vår oljeleveranser kommer från Ryssland. Varför? För att det här avgörs av infrastruktur. Det är inte kul, vi har inte valt den här situationen, säger utrikesminister Peter Szijjarto till CNN.

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.
Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.
Publisert:

LÄS VIDARE