Starka reaktioner på Aftonbladets avslöjande om Ikea och Ukraina

Ikeas underleverantör i Ukraina avverkar friska träd under förevändning att de är sjuka.

Aftonbladets avslöjande väcker starka reaktioner –  också bland ansvariga politiker.

– Jag förväntar mig att svenska bolag tar ansvar för att lokala miljölagar och skyddskrav efterlevs, säger miljöminister Annika Strandhäll (S).

Aftonbladet har i veckan avslöjat hur Ikeas ukrainska underleverantör i Ukraina avverkar friska träd under förevändningen att de är sjuka eller döda. Och hur de kalhuggit värdefull naturskog i strid med landets miljölagar. Träd, som sedan förvandlats till Ikea-stolar.

Ikea har hittills nöjt sig med att ge skriftliga svar på ett antal allmänt hållna frågor.

Avslöjandena om Ikeas underleverantör i Ukraina har väckt starka känslor bland många läsare och har gett eko i såväl nordiska som internationella medier.

Nu reagerar också de svenska politikerna.

Annika Strandhäll.
Annika Strandhäll.
Jens Holm.
Jens Holm.

Starka reaktioner

Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) uppger att hon inte är insatt i ukrainsk lag eller förhållandena på plats, men betonar att miljö- och klimatproblemen inte känner några gränser.

– Jag förväntar mig att svenska bolag tar ansvar för att lokala miljölagar och skyddskrav efterlevs, säger hon i en skriftlig kommentar.

Jens Holm, riksdagsledamot och klimatpolitisk talesperson (V), menar att Ikea inte ställer tillräckliga miljökrav på träråvaran man köper in.

”Väldigt upprörd”

– Jag blev väldigt upprörd när jag läste reportaget. Det är uppenbart att Ikea inte har kontroll på sina leverantörskedjor.

Samtidigt säger han sig inte vara förvånad.

– Om det går att få en stol för en hundring eller två så tror jag att vi alla inser att det är någon som betalar priset. I det här fallet skogsarbetarna. Och miljön.

Lorentz Tovatt.
Lorentz Tovatt.

Han får medhåll från Lorentz Tovatt, riksdagsledamot och klimatpolitisk talesperson (MP), som sig ha blivit ”illa berörd” av avslöjandet.

Kräver stoppad skövling

– Europa har väldigt lite urskog kvar. Den är helt avgörande för biologisk mångfald och för djurlivet och måste skyddas till varje pris. Vi behöver ha seriösa diskussioner, både på nationell nivå och mellan länder om hur vi kan stoppa sådan här skövling.

Rickard Nordin.
Rickard Nordin.

Rickard Nordin, riksdagsledamot och klimatpolitisk talesperson (C), betonar också Ikeas ansvar.

– Vi vill se att fler länder tillämpar svensk skogslagstiftning, då skulle vi slippa sådant här. Ett stort ansvar ligger också på Ikea som behöver säkerställa hållbarhet i alla sina led. Ett första steg vore att använda svensk skogsråvara där det är möjligt, säger han.

”Korten på bordet”

Jens Holm kräver nu korten på bordet från Ikea. Samtidigt är han orolig för att de verkliga problemen är betydligt större än vad som framkommer i Aftonbladets granskning.

 Tyvärr tror jag det här bara är skrap på ytan. Jag förväntar mig att Ikea går till botten med de här uppgifterna. Samtidigt är jag inte säker på att de vill veta hela sanningen.

Ikeas varuhus vid Kungens kurva i Stockholm.
Ikeas varuhus vid Kungens kurva i Stockholm.
Publisert:

LÄS VIDARE