Coronapandemin

Svenonius svingar – kritiserar FHM och ”proffsdemonstranter”

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) slår tillbaka i Ekots lördagsintervju.

När hon pressas om kaoset med covidtester kritiserar hon Folkhälsomyndigheten – och buropen på manifestationen mot förlossningskrisen skyller hon på ”proffsdemonstranter”:

– Det var vänsterkanten som kidnappade en del av framträdandet jag gjorde.

Så sent som på fredagen uppmärksammade Aftonbladet svårigheterna att beställa hem covidtester i Stockholmsområdet.

”Just nu är det många som vill lämna prov för covid-19 och det går för närvarande inte att beställa hemtest. Boka istället uthämtning på apotek (ska hämtas av ombud)”, stod det i appen Alltid öppet.

– Det är så dåligt. I dessa tider borde det vara enklare, sa Madelen Hellkvist som försökt beställa hemtester till sin familj under hela veckan.

Slår tillbaka i radion

I Ekots lördagsintervju bemöter finansregionsrådet Irene Svenonius kritiken.

– Det kortsiktiga problemet: Vi fick ju ingen framförhållning. Efter att ha lagt ner den allmänna testningen på Folkhälsomyndighetens rekommendation från 1 november fick vi ju beskedet att till den 22 november så skulle vi inleda allmänhetens testning igen, säger hon till radion.

Irene Svenonius sitter hemma i karantän med halsont när hon genomför intervjun. Hon väntar på testsvar och säger att det tog henne tre dagar att få hem ett test.

– Det tog lite längre tid den här gången än vad det gjorde förra gången jag beställde en hemleverans.

Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm.

Målet 80 000 tester i veckan

Kaoset med hemtester beror främst på att det inte finns tillräckligt med taxibilar som kan sköta transporterna, enligt Svenonius. Nu säger hon att kapaciteten ska ökas till ungefär 80 000 i veckan, samma nivå som för ett år sedan.

– Det tar ju en stund att bygga upp en så omfattande testkapacitet som vi behöver i en stor region som Stockholm och det sker nu, både med fler taxibilar men faktiskt också frivilliga försvarsorganisationer som går in och hjälper till.

Förutom hemtest kan man lämna test på utvalda apotek eller åka till en drive in-station. För Madelen Hellkvist i Sigtuna var det inget alternativ – både hon och hennes man var för sjuka för att köra bil och närmaste apotek ligger i Solna.

Svenonius säger till Ekot att hon inte tror att folk har struntat i att testa sig.

– Jag tror att man har gjort som jag och väntat, men att man vet att testet kommer är viktigt. Jag hade i mitt fall kunnat välja att boka på en drive in-station eller att be någon god vän att hämta test.

Alla har ju inte möjligheten att be en god vän?

– Jag tror att vi alltid kan hitta lösningar om det verkligen måste ske.

”Tvära kast i vaccinbeskeden”

I intervjun pressas Irene Svenonius också om vaccineringen med tredje dosen. I Stockholm har 58 procent av de över 65 fått en påfyllnadsdos. Siffran nationellt är 62 procent.

– Vi gör en lång rad åtgärder. Också här handlar det om framförhållning för när ska vi vaccinera hur många. Det har tagit lite tid att bygga upp kapaciteten när det har kommit nya tvära kast i vaccinbeskeden, säger hon.

Bland åtgärderna nämner hon bland annat den vaccincentral som öppnas på Älvsjömässan nästa vecka. Målsättningen är totalt 100 000 vaccinationer i veckan kring årsskiftet.

Även när det gäller vaccineringen riktar hon indirekt sin kritik mot Folkhälsomyndigheten.

– Vi har sedan augusti efterlyst en tydlig tidslinje för när ska befolkningen ges den tredje dosen. Inte bara vi i Stockholm utan alla regioner. Vi har inte fått den här tydliga tidslinan.

”Hade önskat bättre framförhållning”

Att Stockholm ligger efter förklarar hon med dess storlek.

– Ju större regionerna är desto längre tid kan det ta att få upp vaccinationskapaciteten. Vi ska ju nu återigen vaccinera 1,8 miljoner människor. Bara det att man flyttade från sex månader till fem månader mellan doserna för alla över 65 år så berörde det över 300 000 personer som över en natt kunde boka våra vaccintider.

– När vi väl får den här framförhållningen, när vi vet att den här veckan längre fram ska vi börja vaccinera olika grupper, då kan vi skala upp i god tid och det är ju det som vi nu gör. Jag hade önskat att vi hade fått bättre framförhållning. Nu har vi inte det. Nu gör vi vårt allra bästa och växlar upp i mycket, mycket högt tempo.

Irene Svenonius, på demonstrationen i Stockholm för en knapp månad sedan.

Skyller burop på ”proffsdemonstranter”

Irene Svenonius bemöter också krisen i Stockholms förlossningsvård och får frågan hur det kändes att bli utbuad i samband med demonstrationen för en knapp månad sedan.

Hon svarar att det inte var barnmorskorna som buade.

– Jag såg ju varifrån det kom. Det är väldigt olyckligt när proffsdemonstanter går in i en helt vanlig demonstration som rör förbättringar i förlossningsvården. Det var vänsterkanten som kidnappade en del av framträdandet jag gjorde. De hade också bokbord på plats där man delade ut knappar där man ska fängsla en politisk motståndare.

Det är uppgifter som får stå för dig. De tycker säkert inte att de ska kallas för proffsdemonstranter, säger programledaren Mikael Sjödell.

– Barnmorskorna har det för tufft. Den bilden delar jag. Jag förstår att det är på det här sättet. Därför är det viktigt att vi möter deras synpunkter och genomför förändringar så att de får en hållbar arbetsmiljö.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Testkaos i Stockholm – sjuka kan inte beställa hemtester

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Irene Svenonius

Region Stockholm

Coronaviruset

Vaccin

Förlossningsvården

Vård & omsorg