Efter Natoutspelet – Linde möter Turkiet

Av:  Niklas Svahn/TT

Utrikesminister Ann Linde (S) deltar i dag på ett informellt Nato-toppmöte i Berlin. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) deltar i dag på ett informellt Nato-toppmöte i Berlin. Arkivbild.

Turkiets president är skeptisk till att Sverige och Finland blir Natomedlemmar.

I dag träffar utrikesminister Ann Linde (S) sin turkiska kollega på ett Natomöte i Berlin där frågan blir högaktuell.

Utspelet från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kom lite från ingenstans.

Sverige och Finland har haft flera möten med turkiska representanter sedan den 24 februari och på Twitter har utrikesminister Ann Linde berömt Turkiets medlingsförsök i kriget.

Erdogan säger att han motsätter sig att Finland och Sverige går med i Nato. Det vore ett misstag att släppa in länderna i försvarsalliansen eftersom Sverige och Finland är en fristad för medlemmar ur organisationerna PKK och DHKP-C, enligt presidenten. PKK är terrorstämplad av EU, USA och Turkiet medan DHKP-C är en vänsterextrem organisation.

Särskilt inbjudna

Mitt i allt detta träffar Ann Linde och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto sin turkiska motsvarighet Mevlüt Cavusoglu i Berlin i kväll.

Det informella Natomötet tar plats inne på Auswärtiges Amt, det tyska utrikesdepartementet. Byggnaden är en stor glasfrontad pjäs som ligger centralt i den tyska huvudstaden – ett stenkast från den vida avenygatan Unter den Linden.

Finland och Sverige är särskilt inbjudna till mötet.

– Sveriges och Finlands utrikesministrar har bjudits in att delta i ett arbetsmöte med Natoallierade, säger en officiell Natokälla till TT.

På söndagen fortsätter mötet men då utan partnerländer.

Ryssland och Ukraina

På dagordningen står så klart Ryssland och Ukraina, och saker ska förberedas inför det stora toppmötet i Madrid den 29–30 juni.

Exakt vad diskussionerna kommer att handla om har inte Nato gått ut med på förhand och inte heller den svenska regeringen har velat berätta närmare vilka frågor de tar med sig.

Under fredagen meddelade dock Ann Linde att Sverige och Turkiet skulle ha tillfälle att ses i Berlin, samtidigt som hon hoppas på ”positiva besked” från alla de 30 Natomedlemmarna för en eventuell svensk Natoansökan.

Publisert:

Ämnen i artikeln