Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Liverapportering om talibanernas övertagande av Afghanistan

NYHETER

Talibanerna har tagit över Kabul.

Här kan du följa Aftonbladets liverapportering om händelseutvecklingen i Afghanistan.

Här liverapporterar vi om händelserna i Afghanistan efter talibanernas maktövertagande i landet.

Vi har begränsad möjlighet att svara på frågor.

Skriv inlägg
 • Anna Sjögren

  Tyskland ska fortsätta evakuera civila afghaner som arbetat för tysk militär eller tyska biståndsorganisationer även efter den 31 augusti, meddelar förbundskansler Angela Merkel.

  – Att luftbron upphör om några dagar får inte innebära slutet för våra ansträngningar att skydda våra afghanska medarbetare och hjälpa de afghaner som har hamnat i en nödsituation efter talibanernas maktövertagande, säger Merkel enligt nyhetsbyrån Reuters.

  Flera andra Natoländer står dock i begrepp att avsluta flygningarna från Kabul. På torsdag avbryter Frankrike sin evakuering ”med största sannolikhet”, enligt landets EU-minister Clément Beaune.

  Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab säger att landet kämpar mot klockan för att flyga människor till Storbritannien före månadsskiftet, då USA:s sista soldater ska lämna Afghanistan. Datumet slogs fast i fjol i en överenskommelse med den dåvarande amerikanske presidenten Donald Trumps regering och talibanerna – som träffades över huvudet på den dåvarande afghanska regeringen.

  (TT)

 • Anna Sjögren

  Allt fler västländer förbereder sig för att avveckla evakueringarna från Afghanistan inför månadsskiftet, då USA:s militär väntas lämna landet.

  Det är ”högst sannolikt” att den franska evakueringsinsatsen kommer att avslutas under torsdagen, enligt landets EU-minister Clément Beaune till tv-kanalen C News.

  Tyskarna kan avbryta redan i dag, enligt uppgifter till public service-kanalen ARD.

  Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid hävdar att det aldrig har funnits någon överenskommelse om att förlänga tidsfristen, och rörelsen hotar med ”konsekvenser” om västerländska styrkor inte har lämnat Afghanistan vid månadsskiftet.

 • Anna Sjögren

  Även Ryssland har nu, i mindre skala, ordnat evakuering från Afghanistan. Drygt 500 medborgare från Ryssland, Belarus, Kirgizistan, Tadzjikistan, Uzbekistan och Ukraina har förts ut från det nu talibanstyrda landet.

  Det var Rysslands försvarsdepartement som arrangerade evakueringen på order från president Vladimir Putin, enligt nyhetsbyrån Interfax.

  Evakuering har utförts med fyra militära flygplan med militär vårdpersonal, drickbart vatten, mat och filtar ombord.

  Förra veckan meddelade det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova att man kommer att anordna specialflyg för ryssar som vill lämna Afghanistan. Däremot betonade Zacharova att landets diplomatiska personal stannar, och att det inte handlar om någon storskalig evakuering av ryska medborgare.

  Såväl Ryssland som Kina har sina ambassader öppna i Kabul, medan västländer stängt sina.

  (TT)

 • Anna Sjögren

  Afghanistans två paralympier har förts ut ur landet och befinner sig i säkerhet. Det uppger den internationella paralympiska kommittén (IPK).

  De två taekwondoutövarna Zakia Khudadadi och Hossain Rasouli skulle ha deltagit i spelen i Tokyo, men landet kunde inte skicka några idrottare till Paralympics, på grund av situationen i landet.

  Khudadadi har tidigare vädjat till omvärlden om att få hjälp och nu säger IPK:s talesperson Craig Spence att de har kunnat lämna Afghanistan.

  De två kommer inte att delta i spelen och fokus ligger på att de ska må bra, säger han.

  Zakia Khudadadi skulle ha blivit Afghanistans allra första kvinnliga paralympier om hon fått ställa upp.

  Enligt australiska ABC ingick paralympierna bland de fler än 50 kvinnliga afghanska idrottare och deras närstående som evakuerades till Australien från Kabul tidigare i veckan, men uppgifterna har inte bekräftats.

  (TT)

 • Emil Salmaso

  Norska medborgare som är i Afghanistan måste göra egna säkerhetsbedömningar inför en eventuell resa till flygplatsen i Kabul, där de får hjälp att lämna landet. Det säger Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide (Høyre) på en pressträff om läget i Afghanistan.

  – Det är en väldigt svår situation utanför flygplatsen, den har blivit värre de senaste dagarna, säger hon.

  Ingen bör heller ta sig till flygplatsen utan att få bekräftat att en utrymning är möjlig inom kort, meddelar ministern.

  (TT)

Så tog talibanerna tillbaka Afghanistan

 • I början av 2021 tillkännagav president Joe Biden att han tänkte fullfölja Donald Trumps beslut att dra tillbaka de amerikanska trupperna från Afghanistan senast den 11 september.
 • I maj hade de flesta amerikanska soldater lämnat landet.
 • Då inledde talibanerna en offensiv och erövrade under sommaren stora delar av landet.
 • Flera av städerna, som Mazar-e-Sharif och Jalalabad, togs utan strid sedan de lokala makthavarna givit upp.
 • Söndagen den 15 augusti tog talibanerna även huvudstaden Kabul och president Ashraf Ghani flydde landet. Talibanerna utropade seger och att kriget var över.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

LÄS VIDARE

Läget är akut: Hjälp Läkare utan gränser i Afghanistan

ÄMNEN I ARTIKELN

Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Afghanistan

Talibanerna

Kabul