Nyheter

Smittskyddsråd oenigt om tredje dos i USA

Av: 

TT

NYHETER

65-åringar och uppåt bör ta en tredje dos av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19, rekommenderar USA:s smittskyddsmyndighet CDC. Men myndighetens expertpanel ACIP kunde inte enas om vilka fler grupper som rådet bör gälla.

Även vuxna mellan 50–64 år som riskerar att bli allvarligt sjuka och personer som bor på vårdhem bör ta en påfyllnadsdos, enligt expertpanelen ACIP, som röstar om vilka rekommendationer smittskyddsmyndigheten bör ge.

Personer som är 18 år och äldre med underliggande sjukdom ska också få möjlighet att fylla på vaccinet med en tredje dos vid behov.

Den oeniga expertpanelen röstade nej till att rekommendera en påfyllnadsspruta till alla som bor eller arbetar där risken att smittas är högre, till exempel vårdpersonal och lärare, samt härbärgen och fängelser.

Gick emot rådet

Trots det införde smittskyddsmyndighetens ordförande Rochelle Walensky rekommendationen till även den gruppen, skriver AP.

”Som myndighetschef är det mitt ansvar att se över var våra åtgärder kan ge bästa möjliga resultat”, säger hon enligt ett uttalande efter det ovanliga beslutet att gå emot expertpanelens beslut.

De föreslagna rekommendationerna kommer efter det att USA:s läkemedelsmyndighet FDA i onsdags gav grönt ljus för en tredje spruta av Pfizer-Biontechs vaccin till riskgrupper, äldre och personer i utsatta yrken. Påfyllnadsdosen rekommenderas ett halvår efter att den andra sprutan injicerats.

Många ovaccinerade

CDC framhäver också att fokus bör ligga på att få fler i USA att ta den första sprutan, nästan hälften av befolkningen är enligt AP fortfarande ovaccinerad.

Rekommendationerna om en tredje dos är inte bindande och delstater kan välja att bortse från den. Även om en påfyllnadsdos rekommenderas till vissa grupper kommer de fortfarande anses vara fullvaccinerade efter de två första sprutorna.

Än så länge har USA:s myndigheter inte tagit ställning till påfyllnadsdoser av Modernas och Johnson & Johnsons vaccin, som också används i landet.

DAILY Australien – ett land bakom lås och bom

Aftonbladet Daily med Miriam Troon, bosatt i Melbourne, Australien.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert: