Datorpionjären Sinclair avliden

Av:  TT

Sir Clive Sinclair på sitt elfordon C5. Arkivbild.
Sir Clive Sinclair på sitt elfordon C5. Arkivbild.

Den brittiske ingenjören och uppfinnaren Clive Sinclair har avlidit, uppger hans familj.

Sinclair tillverkade bland annat världens första räknemaskin i fickformat och var högst delaktig i utvecklingen av hemdatorer.

När hemdatorerna började spridas till svenska hem hette en av de mer populära modellerna ZX Spectrum.

Den med dagens mått beskedliga datorn, med ett ram-minne på 16 till 48 kilobyte, var en revolution när den kom 1982, inte minst för att den var betydligt billigare än till exempel Apples hemdatorer.

Och datorn var Clive Sinclairs verk, den brittiske ingenjören som ville göra tekniken mer åtkomlig för allmänheten.

– Han ville göra saker mindre och billigare så att vanligt folk kunde få tillgång till dem, säger hans dotter Belinda Sinclair till The Guardian.

ZX Spectrum var en vidareutveckling av Sinclairs egna ZX80 och ZX81, döpta efter åren de kom. Med ZX Spectrum fick användarna färger och ett mer användarvänligt gränssnitt, och datorn såldes i över fem miljoner exemplar.

Själv använde uppfinnaren dock inte datorer, sade han.

– Jag gillar inte distraktioner. Om jag hade en dator skulle jag bara börja tänka på vad jag ville ändra på och det vill jag inte, sade han till BBC 2013.

Lanserade elfordon

Datorn var långtifrån Sinclair första genombrott på teknikscenen. 1972 lanserade han vad som kallas den första bärbara miniräknaren, Sinclair Executive. Inte heller den var med dagens mått avancerad, men den var billig och drev utvecklingen framåt.

Nästa idé blev inte lika framgångsrik. Elfordonet Sinclair C5 lanserades 1985, men rullade inte så långt.

När det trehjuliga fordonet dessutom hade begränsad batteritid, knappt kom uppför backar eller inte kunde köras snabbare än 24 kilometer i timmen var floppen garanterad när C5 presenterades i ett vinterkallt England.

– Marken var täckt av snö och vi hade inte insett att batterierna inte klarade minusgrader, sade Sinclair själv till BBC om lanseringen.

Tv i fickformat

Men den självlärde pionjären slutade aldrig att leta efter nya idéer eller uppfinna nya saker. På 1980-talet tog han fram en tv i fickformat och 2004 skapade han rubriker för en hopfällbar cykel som då presenterades som ”världens minsta, lättaste hopvikbara cykel”.

För tio år sedan försökte han ta fram en ny elbil, X1, som dock aldrig såg dagens ljus, och han fortsatte att jobba med nya idéer fram till sin död. För, som han sade till BBC:

– Antingen gör du det själv eller så blir det aldrig av.

Clive Sinclair, som adlades 1983, avled i sitt hem i London efter en decennielång kamp mot cancer. Han blev 81 år gammal.

Publisert: