Coronaviruset

Så kan de bli för ”en-dosarna”

Av: 

Fanny Westling

Nellie Håkansson

NYHETER

81 000 svenskar som har bara fått en dos av Moderna står nu utan besked om hur de ska bli fullvaccinerade.

Men redan nu finns det en del olika möjliga vägar.

– Inom ett par veckors tid borde vi kunna fånga upp det alternativet vi tycker är bäst, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Modernas vaccin har stoppats för alla svenskar under 30 år. Anledningen är att det finns en väldigt liten, men förhöjd risk för inflammation i hjärtsäcken och hjärtmuskeln.

Nu står 81 000 svenskar som tagit en dos av Moderna utan svar om när de ska få en andra dos, eller vilket vaccin de kommer få. Beskedet ska komma inom några veckor, enligt Folkhälsomyndigheten, men redan nu finns det några möjliga vägar framåt.

– Den enklaste är den som både Finland och Norge valt, att ge Pfizer som en andra dos till alla. Men det finns väldigt lite data om vad som händer då, så vi vill gärna se över vad som händer när man ger den kombinationen, säger Anders Tegnell.

En annan variant skulle kunna vara att ha längre dosintervall eller ge en lägre dos av själva vaccinet, menar Tegnell.

– Man kan också invänta de nya vaccinen som kommer runt årsskiftet, men det blir en ganska lång väntan så det känns inte som ett bra alternativ.

Olika rekommendationer i Norden

Studien, som ligger till grund för att man nu stoppar Modernas vaccin, har gjorts tillsammans med Norge, Danmark och Finland. Trots att man har gjort samma bedömning om riskerna har länderna landat i rekommendationer om vaccinet.

I Finland stoppas vaccinet endast för män under 30, och i Norge håller man sig till att rekommendera män under 30 att ta ett annat vaccin. I Danmark har man valt att hålla begränsningen för personer under 18 år.

– Det är beror på olika saker, bland annat vart man är i vaccinationsarbetet. Danmark har inte använt så mycket Moderna, så de har andra förutsättningar, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell.

Långa diskussioner med Norge

Folkhälsomyndigheten har fört långa diskussioner med Norge, om man ska inkludera både män och kvinnor i rekommendationen, eller bara män.

– Vi tyckte det var enklast och mest rakt att peka på bägge grupperna, att det blir enklare för alla inblandade.

För de kvinnor som endast tagit en dos vaccin Moderna kan det bli aktuellt med en andra dos av Moderna, som planerat.

– Vi kommer snart att titta på en bra lösning för de här. Det är möjligt att man skulle kunna kolla på en lösning där kvinnor får ta andra dosen Moderna, och inte män.

Anders Tegnell hoppas att svaret på hur det ska bli för ”en-dosarna” kommer inom kort.

– Inom ett par veckors tid borde vi kunna fånga upp det alternativet vi tycker är bäst.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronaviruset

LÄS VIDARE

Ellinors utlandstermin i fara efter vaccinbeskedet

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Anders Tegnell

Pfizer

Moderna (läkemedelsföretag)