Japan

Fumio Kishida vinnare i Japans ledarval

Av: 

TT

Fumio Kishida har röstats fram som ny partiledare för Japans styrande parti LDP.
Fumio Kishida har röstats fram som ny partiledare för Japans styrande parti LDP.

NYHETER

Japans nästa premiärminister heter Fumio Kishida. Det står klart när han tar över posten som partiledare i Japans styrande parti LDP.

Yoshihide Suga har suttit som LDP-ledare och premiärminister i endast ett år och Fumio Kishida har varit en av favoriterna till posten efter honom.

Valet stod från början mellan mellan fyra kandidater, utöver Kishida även vaccinationsmininstern Taro Kono och två kvinnor, Sanae Takaichi på högerkanten och den feministiska före detta jämställdhetsministern Seiko Noda.

Den tidigare utrikesministern Fumio Kishida förlorade i partiledarvalet mot Suga förra året.

Omröstningen genomfördes i två steg under onsdagen. I den första omröstningsrundan har 382 LDP-politiker och lika många partimedlemmar röstat, och precis som väntat gick ingen av kvinnorna vidare i den.

I den andra omgången röstade politikerna igen liksom en partirepresentant från var och en av Japans 47 regioner och som vinnare stod alltså Fumio Kishida.

Vinnaren väntas godkännas av parlamentet som landets nya premiärminister inom några dagar.

Opinionsställningen har varit ovanligt jämn, det beror delvis på att partiets mest inflytelserika sektioner inte har ställt sig bakom någon av kandidaterna vilket innebär att det står medlemmarna fritt att rösta på sin favorit.

Att två kvinnor funnits med bland kandidaterna har varit ovanligt i ett land som hittills aldrig har haft en kvinnlig premiärminister och med få kvinnor i toppolitiken.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Japan