Hundratusentals rasar mot utvisning av treåriga Tim

Treåriga Tim är född i Sverige och ska ensam utvisas till Nigeria.

Nästan 170 000 människor kräver nu att beslutet stoppas.

– Vi har fått frågan om det här verkligen är sant. Och det är det tyvärr, säger familjehemsmamman Sandra.

Gråa höstmoln hänger tungt över Mynttorget mellan Gamla stan och Riksdagshuset när organisationen Brinn för barnen sätter upp sina banderoller.

Vid Slottskajen intill springer Stockholm maraton-löparna mot efterlängtat mål. Vänner och förbipasserande står längs trottoaren och hejar på.

30 meter bort är stämningen något helt annat. Där har ett 40-tal personer samlats för att demonstrera och heja på treåriga Tim och hans familj. Deras maraton består av en kamp mot Migrationsverket och migrationsdomstolen.

”Måste bara kämpa”

”Rädda Tim, Rädda Tim”, ropar folksamlingen i kör.

Treåriga Tim från Brösarp ska utvisas. Han är född i Sverige, bor i familjehem på en gård med två syskon och mamma Sandra och pappa Victor. Han har levt med dem sedan han var fyra månader gammal.

Treåriga Tim med sin familjehemsmamma Sandra.
Treåriga Tim med sin familjehemsmamma Sandra.
Sandra på plats vid demonstrationen på Mynttorget.
Sandra på plats vid demonstrationen på Mynttorget.

Senast i januari ska han flygas till Nigeria dit hans biologiska mamma har blivit utvisad sedan tidigare. Men hon anses inte lämplig att ta hand om honom. Antingen hamnar han hos släktingar han aldrig mött eller på barnhem, berättar Sandra.

Tims öde har berört hundratusentals. Nästan 170 000 människor har skrivit under en namninsamling för att han bör få stanna i Sverige.

– Jag känner att vi har mycket stöd. Jag tror vi i familjen sätter känslorna åt sidan. Givetvis är vi fruktansvärt ledsna, men vi måste bara kämpa under processen. Vi har fått frågan om det här verkligen är sant. Och det är det tyvärr, säger Tims familjehemsmamma Sandra.

Kalle, 10, tycker att det är viktigt att vara här och kämpa för Tim.
Kalle, 10, tycker att det är viktigt att vara här och kämpa för Tim.
Mlilo, 5, Osemeke, 6, Oshorona, 8 och Yola, 5, visade sitt stöd.
Mlilo, 5, Osemeke, 6, Oshorona, 8 och Yola, 5, visade sitt stöd.

Kalle, 10, håller upp en skylt av kartong med färgglada bokstäver. ”Vi brinner för alla barn. Rädda Tim”.

– När jag hörde om Tim så kändes det inte alls bra. Han borde få stanna med sin familj. Det känns viktigt att vara här och säga det, säger han.

”Hjärtat går sönder”

Sandra Persson blir rörd när hon ser de som samlats för att stötta Tim och familjen. Deras hopp är det verkställighetshinder man arbetar med tillsammans med en advokat. Tims asylansökan avslogs när han var 1,5 år gammal. Familjen har överklagat i flera instanser. Nu ska utvisningen verkställas.

– De har hittills inte tagit hänsyn till hans anknytning. Nu är han 3 år och underlaget i asylansökan är från när han var 1,5. Anknytningen till Sverige blir ju bara allt större. Förhoppningsvis går de med på att stoppa utvisningen, åtminstone tillfälligt så att vi får mer tid på oss, säger Sandra Persson.

Jessica Ivarsson, ordförande i Brinn för barnen.
Jessica Ivarsson, ordförande i Brinn för barnen.

Jessica Ivarsson är ordförande i Brinn för barnen. De har hjälpt familjen med stöd, rättslig rådgivning och anordnat demonstrationen på Mynttorget.

– Hjärtat går sönder. Hur kan det vara så här i Sverige i dag? Vi har sett liknande fall tidigare och det är helt fruktansvärt. Men det är samtidigt bra att Sandra och Viktor vågar gå ut med detta. Det är så viktigt att det sprids så att vi får en förändring, säger hon.

Fotnot: Tim heter egentligen något annat.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN