Nyheter

Två åtalas för grovt vapenbrott i Uddevalla

Av: 

TT

Två män åtalas vid Uddevalla tingsrätt för grovt vapenbrott. Arkivbild.
Två män åtalas vid Uddevalla tingsrätt för grovt vapenbrott. Arkivbild.

NYHETER

Två män åtalas vid Uddevalla tingsrätt för grovt vapenbrott.

En av männen, som är i 25-årsåldern, har fått låna vapen från den andra mannen som är vapenhandlare. Det handlar om tio vapen som alla kräver tillstånd, samt två kikarsikten och nära 9 000 patroner.

– Den medåtalade mannen äger och driver en vapenhandel. Den yngre mannen har börjat hjälpa ägaren framför allt med att hantera provskjutningar, säger vice chefsåklagare John Nilsson.

Vid en husrannsakan hos mannen fann polisen en revolver, tre pistoler, ett hagelgevär, tre gevär varav två försedda med kikarsikte, ett kulgevär och en kulsprutepistol.

Åklagaren skriver i åtalet att ”vapnen innehafts i en sådan miljö att de typiskt sett kan befaras komma till brottslig användning”. Vid husrannsakan hittades saker som möjligen kan peka på en kopplingar till kriminella motorcykelgäng.

Vapenhandlaren åtalas för att ha lånat ut vapnen, ljuddämpare och ammunition till den yngre mannen som inte haft rätten att inneha vapen. Det finns vissa tillstånd och lånehandlingar upprättade. Men inte tillräckligt anser åklagaren.

– Jag och polisen menar att de överskridit vad de har rätt göra. Det som är fel är det sätt han hanterat vapnen på. Han har haft ett stort antal vapen hemma utan tillstånd, säger John Nilsson.

– Det är en ganska ovanlig situation. Det här är inte ett solklart mål. Men jag väcker åtala för att jag anser att det finns skäl för det. Så får rätten avgöra.

Båda männen nekar till brott.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: