Packar och strimlar papper i dokumentförstörare

Miljöpartiet lämnade regeringen men är än så länge kvar i regeringskansliet.

Medarbetare strimlar nu papper i dokumentförstörare och försöker ta in vad som hänt.

– Det är 50–60 personer som riskerar sina arbeten. Det är chockartat för många, säger en MP-källa.

Miljöpartiet meddelade sitt beslut att lämna regeringen i går eftermiddag. Men eftersom statsminister Magdalena Andersson snabbt därefter begärde att bli entledigad sattes allt på paus.

Så länge Sverige leds av en övergångsregering är miljöpartisterna kvar på departementen.

– Vi sitter i övergångsregering och det fortsätter vi göra tills konseljen på slottet äger rum, säger Agnetha Boström, biträdande presschef.

Städning pågår

På Miljödepartementet vittnar en medarbetare om att det råder en märklig och uppgiven stämning. Från en dag till en annan riskerar över femtio personer att bli av med sina arbeten. Däribland politiska tjänstemän, pressekreterare och andra som tillhört Miljöpartiets stab.

Flyttkartongerna har ännu inte lämnat departementet men städning pågår.

– Vi har börjat packa och det strimlas mycket papper. Allt man har skrivit under åren, alla underlag, säger en miljöpartist.

Amanda Lind, Per Olsson Fridh, Åsa Lindhagen, Per Bolund och Märta Stenevi, alla miljöpartister som har ingått i regeringen.
Amanda Lind, Per Olsson Fridh, Åsa Lindhagen, Per Bolund och Märta Stenevi, alla miljöpartister som har ingått i regeringen.

Blandade känslor

Märta Stenevis pressekreterare Henrik Jalalian säger att stämningen trots allt är god.

– Samtidigt är det blandade känslor. Det är klart att det är sorgligt. Det är tråkigt att det blev så här. Men det finns en stor enighet att detta var rätt beslut.

Miljöpartiet har fem ministrar i regeringen. Per Bolund har en ordinarie riksdagsplats som han kan återta om han önskar. Han och Märta Stenevi är också språkrör och kommer att fortsätta leda partiet. Vad som händer med de övriga ministrarna återstår att se.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.

När lämnar ni departementen?

– Man lämnar samma dag som skifteskonseljen. Det är alltid den avgörande tidpunkten, oavsett orsak, säger Agnetha Boström.

Talman Andreas Norlén kommer senare i dag att hålla en pressträff där tidsplanen framåt för regeringsbildningen kommer att redovisas.

Publisert:

LÄS VIDARE