EMA: Grönt ljus för vaccin till yngre barn

Av:  TT

EU:s läkemedelsmyndighet rekommenderar att Pfizer-Biontechs vaccin Comirnaty godkänns för barn mellan fem och elva år.
EU:s läkemedelsmyndighet rekommenderar att Pfizer-Biontechs vaccin Comirnaty godkänns för barn mellan fem och elva år.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna 5–11 år. Men innan vaccineringarna inleds ska det formellt godkännas av EU-kommissionen.

På torsdagen meddelade EMA att man rekommenderar att användningen av Pfizer-Biontechs vaccin Comirnaty till barn mellan 5 och 11 år. Vaccinet är sedan tidigare godkänt för vuxna och barn från 12 års ålder.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström sade på onsdagen att han räknade med ett godkännande och att det i Sveriges vaccinavtal ingår doser anpassade för barn.

– Man ger då en tredjedel av dosen som man ger till vuxna, sade Richard Bergström till TT på onsdagen.

En mindre leverans väntas till Sverige redan i december. I dagsläget rekommenderar Folkhälsomyndigheten vaccin för barn från tolv år. Huruvida barn i åldrarna 5–11 kommer att erbjudas vaccin återstår att se, enligt Richard Bergström.

– Där får vi avvakta Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

En studie med 2 000 barn visar enligt EMA att immunsvaret från den mindre dosen bland de yngre barnen motsvarar det från en normalstor dos för 16–25-åringar.

Biverkningarna är enligt myndigheten i regel milda och liknar dem som drabbat äldre åldersgrupper, däribland smärta och svullnad vid injektionsstället, trötthet och huvudverk.

Liksom för äldre barn och vuxna kommer vaccinet ges genom två injektioner i överarmen med tre veckors mellanrum.

Fortfarande kvarstår ett formellt godkännande från EU-kommissionen.

Publisert: