Billströms attack mot Andersson: ”Lägg korten på bordet”

Moderaterna tror att Magdalena Andersson kan ha vetat att hon skulle tvingas avgå redan när hon röstades igenom som statsminister i riksdagen.

De kräver svar efter onsdagens politiska kaos.

– Det verkar som att Andersson fört talmannen bakom ljuset. Nu måste hon lägga alla korten på bordet, säger Tobias Billström (M), gruppledare.

Förutsättningarna inför talmannens pressträff på torsdagen var klara. Andreas Norlén skulle bara bekräfta att riksdagen, för andra gången denna vecka, ska ta ställning till Magdalena Andersson (S) som statsminister.

Fokus landade dock på Miljöpartiet – som kritiserades av talmannen.

– Gårdagens turbulens hade kunnat undvikas. Om jag hade fått ett meddelande från Miljöpartiet att de skulle avgå hade jag inte nominerat Magdalena Andersson (S), säger Andreas Norlén, riksdagens talman.

Miljöpartiets försvarstal väckte frågetecken

Miljöpartiet var inte sena med att bemöta kritiken. Språkröret Märta Stenevi kallade till spontan pressträff där försvarsställningen skulle redogöras för.

– Det är tråkigt att höra den kritiken. Jag kan bara beklaga att vi hamnat i den här situationen, det är ingenting vi velat, säger Märta Stenevi (MP).

Det framgick även att MP började diskutera ett avhopp från regeringen när de fick nys om Centerparitets ståndpunkt i budgetfrågan – för två dagar sedan.

Att informationen ändå inte nått Magdalena Andersson (S), och talmannen, i ett tidigare skede har väckt frågetecken inom Moderaterna.

Tobias Billström (M)
Tobias Billström (M)

”Verkar som att Andersson fört talmannen bakom ljuset”

Moderaternas gruppledare kräver nu svar av Magdalena Andersson.

– Givet det som Stenevi har sagt så verkar det som att Andersson fört talmannen bakom ljuset. Nu måste hon lägga alla korten på bordet, säger Tobias Billström (M).

Enligt honom måste frågan undersökas grundligt för att säkerställa att den politiska processen inte underminerats av Anderssons agerande.

– Märta Stenevi (MP) har lämnat uppseendeväckande uppgifter under dagen. Om det stämmer så innebär det att Magdalena Andersson (S) visste att hon gått till omröstning – fullt medveten om att hon var tvungen att avgå, säger han.

– Gör man anspråk på att bli regeringschef i Sverige så ska man lägga alla kort på bordet och visa vad som är sant och vad som inte är sant. Är det okej att sitta på en jobbintervju och inte ge korrekt info? Väl medveten om att om man säger vissa saker så får man inte jobbet, säger Tobias Billström (M).

Socialdemokraterna vill inte kommentera Billströms uttalande på torsdagskvällen. I stället hänvisar de till pressträffen Magdalena Andersson höll under onsdagen, då hon meddelade att hon avgick.

Magdalena Andersson (S) tillsammans med talman Andreas Norlén under en talmansrunda.
Magdalena Andersson (S) tillsammans med talman Andreas Norlén under en talmansrunda.
Publisert:

LÄS VIDARE