Coronapandemin

Läkaren som upptäckte omikron: Världen överreagerar

Rasar mot reaktionerna: ”Utmärkt vetenskap bör applåderas inte straffas”

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Läkaren Angelique Coetzee uppmärksammade den nya omikronvarianten.

Hon är mycket förvånad över hur världen reagerat.

– Ingenting motiverar de extrema åtgärder som Storbritannien vidtagit som svar på denna nya variant, skriver hon i en debattartikel.

Doktor Angelique Coetzee har arbetat som läkare i Sydafrika i 33 år. Hon är kvinnan som uppmärksammade världen på den nya omikronvarianten av coronaviruset.

Inga kända allvarliga fall

Doktor Coetzee är chockad över världens reaktioner, till exempel återinförda reserestriktioner och karantänsregler, på upptäckten.

Det skriver hon i en debattartikel i Daily Mail.

”Ingen här i Sydafrika har blivit inlagd på sjukhus med omikron-varianten. Inte heller är det känt att någon blivit allvarligt sjuk av varianten”, skriver hon och fortsätter:

”Trots det har Storbritannien och andra europeiska länder reagerat med kraftiga reserestriktioner, rörande flyg från södra Afrika. Samt infört hårdare regler om ansiktsmasker, förlängda karantänstider och böter”.

Läkaren Angelique Coetzee var en av de sydafrikaner som slog larm om den nya varianten av coronaviruset. Nu riktar hon kritik mot de reaktioner upptäckten mötts av runt om i världen.

”Vetenskap bör inte straffas”

Doktor Angelique Coetzee hävdar att man har ett bättre förhållningssätt i Sydafrika. Där har det inte införts några nya hårdare regler, eftersom det ännu inte finns någon rejäl forskning om den nya varianten.

”Vi har också blivit vana här vid att nya Covid-varianter dyker upp. Så när vi bekräftade upptäckten av ännu en, var det ingen som gjorde en stor grej av det. Många märkte inte ens av det”, skriver hon.

Trots okunskapen om nya varianten stängde Storbritannien och många andra länder ned resor till och från Sydafrika.

”Vår regering blev förståeligt nog arg över detta och påpekade att ”utmärkt vetenskap bör applåderas, inte straffas”, skriver Coetzee.

Genom att mäta mängden virus i avloppsvattnet kan man uppskatta mängden smitta i ett område. I den sydafrikanska staden Pretoria noterade forskare plötsligt en markant ökning. Enligt läkaren och forskaren Michael Mina, en av de som jobbat med detta, indikerar den snabba ökningen att smittan plötsligt börjat spridas ”anmärkningsvärt snabbt” i staden.

Milda symptom

Hon hävdar att de vi inom de närmsta två veckorna kommer få veta betydligt mer om omikron-varianten.

Men i nuläget finns det ingenting som tyder på att den nya varianten skulle vara extra farlig på något sätt.

”I går träffade jag ytterligare fem patienter som hade testat positivt för den nya varianten. De hade alla mycket milda symtom”, skriver Coetzee

Hon avslutar med att konstatera att larmen i Europa och Storbritannien är kraftigt överdrivna, givet den erfarenhet hon och hennes kollegor hittills har om den nya varianten.

Så här ser den ut, den nya coronavarianten som sprider skräck i världen. Bilden är framtagen av National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).
Grafik: Därför muterar coronaviruset

Bekräftat antal smittade och döda i världen

Internationella siffror är från Johns Hopkins University, CSSE, och de svenska siffrorna är från Folkhälsomyndigheten. Kartan uppdateras dagligen.

ANNONS

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så rusar smittan efter upptäckten: Vände på en dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Afrika

Europa

Storbritannien

Omikron

Coronaviruset