Boris Johnson

Ministrar avgår i protest – regeringskris hotar för Johnson

Av: 

Adrian Ericson

NYHETER

Finansminister Rishi Sunak och hälsoministern Sajid Javid avgår i protest från regeringen.

Det kan bli sista stöten för premiärminister Boris Johnson.

”Det kommer att vara över vid den här tiden i morgon" säger en av hans närmaste allierade till BBC.

Pressen på Boris Johnson var redan stor. Skandalen med festerna på 10 Downing Street ledde till att partikollegorna för en månad sedan riktade ett misstroende mot Johnson. Han klarade sig med 211 röster mot 148.

Nu stormar det igen, starkare än någonsin, med krav på premiärministerns avgång.

På tisdagskvällen meddelade två tunga ministrar att de lämnar regeringen Johnson i protest.

”Allmänheten förväntar sig med rätta att regeringsmakten ska skötas ordentligt, kompetent och seriöst. Jag inser att detta kan bli mitt sista ministerjobb men jag tycker att dessa principer är värda att kämpa för och det är därför jag avgår” skriver finansministern Rishi Sunak i sin avgångsansökan.

Kort före hade hälsoministern Sajid Javid meddelat sin avgång på Twitter.

"Det har varit ett stort privilegium att tjänstgöra i den här rollen. Men jag beklagar att jag inte längre kan fortsätta med gott samvete".

Nu stormar det runt Boris Johnson igen, den här gången inifrån det egna partiet.

”Kommer vara över”

Sunak och Javids sortier är ett hårt slag mot den politiskt sargade Boris Johnson och hans regering. Flera andra tunga partikollegor har också lämnat skeppet.

”Vad vi ser utspelas framför våra ögon ikväll är en möjlig kollaps för regeringen" skriver BBC:s politiska redaktör Chris Mason.

En källa till BBC, som ska vara en av premiärministerns närmaste allierade, ger en ödesmättad prognos.

”Det kommer att vara över vid den här tiden imorgon. Ingen premiärminister kan överleva att två tunga ministrar avgår på det sättet”.

Men Boris Johnson gjorde ett snabbt motdrag. Ersättarna är redan klara. Steve Barclay har utsetts till ny hälsominister. Tidigare utbildningsministern Nadhim Zahawi blir ny finansminister och ersätts av Michelle Donelan.

”Ett korthus byggt på lögner”

Oppositionen går till frontalangrepp. Keir Starmer, ledare för Labour, säger till BBC att Johnson ”vanärat sitt ämbete” och kallar hans parti Tories för korrupta.

– Efter all oärlighet, skandaler och misslyckanden står det klart att regeringen nu kollapsar. Ministrarna från Tories har hela tiden vetat vem denna premiärminister är, säger Starmer.

Ed Davey, ledare för Liberaldemokraterna, skräder inte heller orden.

”Ett korthus byggt på lögner och bedrägeri faller samman. Lämna och lämna nu. Du har diskrediterat vårt land tillräckligt länge” skriver han på Twitter.

Nicola Sturgeon, ledare för Skotska nationalistpartiet, säger att ”hela det ruttna sällskapet” måste avgå.

Hälsoministern Sajid Javid var en av de två ministrar som avgick under tisdagen.
Jag inser att detta kan bli mitt sista ministerjobb men jag tycker att dessa principer är värda att kämpa för och det är därför jag avgår” skrev finansministern Rishi Sunak i sin avgångsansökan.

Gruppledare anklagas för trakasserier

De två avhoppen kommer kort efter att Boris Johnson i en intervju medgett att han inte skulle ha utsett ledamoten Chris Pincher till gruppledare i parlamentet. Pincher tvingades avgå efter anklagelser om att på fyllan ha tafsat på två män.

I brittiska medier spekuleras nu om vilka fler som kan tänkas lämna regeringen.

Kulturministern Nadine Dorries och Brexitministern Jacob Rees-Mogg har ridit ut till försvar för Boris Johnson, skriver BBC.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Boris Johnson: Putin hade inte startat krig om han var kvinna

ÄMNEN I ARTIKELN

Boris Johnson

Storbritannien