Adam, 26, hamnade på hjärtintensiven efter covid-vaccinet

”Ångrar mig inte – kommer ta en tredje dos också”

Bara några dygn efter andra dosen Moderna-vaccin fick 26-årige Adam Karlsson ett konstigt tryck över bröstet.

På sjukhuset konstaterade läkarna akut hjärtmuskelinflammation – troligtvis orsakad av vaccinet.

Men Adam ångrar inte att han valde att vaccinera sig.

– Risken att bli allvarligt sjuk i covid-19 kändes värre än detta.

I onsdags beslutade Folkhälsomyndigheten att pausa användningen av Modernas vaccin Spikevax för alla som är födda 1991 och senare.

Anledningen beskrivs vara ett ”försiktighetsskäl” då det finns en ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck.

Risken att drabbas anses som mycket liten och i de fall man drabbas går tillståndet ofta över av sig själv. Men symtomen bör undersökas av läkare och i vissa fall krävs sjukhusvård.

Läkemedelsverket har hittills fått in 138 anmälningar om hjärtmuskelinflammation för personer som fått mRNA-vaccin mot covid-19. Av dessa handlar 84 stycken om Pfizer och 53 om Moderna.

Adam Karlsson.
Adam Karlsson.

Fick tryck över bröstet

En av dem som misstänks ha drabbats är 26-årige undersköterskan Adam Karlsson.

Likt många av sina kollegor inom sjukvården erbjöds han i början av året Modernas vaccin mot covid-19.

– För mig var det en självklarhet att tacka ja eftersom jag jobbade nära covidpatienter och ville skydda mig från allvarlig sjukdom, säger Adam Karlsson som fick sin andra dos i februari.

Redan samma dygn fick han symtom.

– Jag fick feber, ledvärk och illamående. En allmän sjukdomskänsla. Sådant som jag hade förväntat mig egentligen. Så höll det på i två dygn. Sedan vaknade jag upp med ett tryck över bröstet och svårt att andas.

– Då förstod jag att något var riktigt tokigt, berättar Adam som fick åka in akut till centrallasarettet i Växjö.

Där kontrollerades hjärta och lungor och flera blodprov togs. Snabbt konstaterades att Adam drabbats av en akut hjärtmuskelinflammation.

– Eftersom det var i så nära anslutning till vaccinet misstänkte de ganska direkt att det fanns en koppling. Det fanns ingen annan förklaring.

Två dygn fick han stanna på hjärtintensiven för observation.

– Även om hjärtmuskelinflammation kan vara långdraget så är jag glad att det inte rörde sig om en infarkt, säger Adam som återhämtade sig snabbt.

– Efter 1,5 vecka visade en magnetröntgen av hjärtat att det var helt återställt. Men jag blev ändå sjukskriven och fick inte utöva fysisk aktivitet på tre månader. Men i dag är jag helt frisk, vilket jag är väldigt tacksam för.

Ångrar inte vaccinet

Att Folkhälsomyndigheten nu har valt att pausa vaccineringen med Modernas vaccin för yngre tycker Adam är bra.

– Det känns skönt att de kommit fram till att det finns en koppling, även om det har dröjt länge. I mitt fall är det ju sju månader sedan detta rapporterades in till Läkemedelsverket som en misstänkt biverkning.

Trots sin upplevelse ångrar Adam inte att han valde att ta vaccinet. Han kommer även att tacka ja om det blir aktuellt med en tredje dos.

– Fördelarna med att vaccinera sig i en pandemi överväger riskerna. Det var bara ren otur att jag drabbades av denna ovanliga och allvarliga biverkning.

Publisert:

LÄS VIDARE