Tredje skjutningen på två veckor i Jordbro: ”Tänker på mina barn”

På kort tid har flera skjutningar inträffat i Jordbro i Haninge, söder om Stockholm.

Uppgörelser i den kriminella världen tros ligga bakom – men det blir allt svårare för boende att undgå konflikten.

– När de skjuter så tänker jag på mina barn, säger Nadia, boende i området.

På söndag förmiddag skedde en skottlossning i närheten av pendeltågsstationen i Jordbro. Det är den tredje skottlossningen i Jordbro under oktober månad.

Enligt Aftonbladets uppgifter skulle en ung man gå ut med soporna då han besköts av personer, som ska ha lämnat platsen på elsparkcykel. Mannen träffades i armen och enligt polisen är skadorna inte livshotande.

Även om polisen klassat Jordbro som ett särskilt utsatt område sedan 2017 – så är det den senaste tidens våld som fått boende att reagera.

”Känns som det händer något hela tiden”

När polisens tekniker ännu inte hittat de tomhylsor som lämnats vid brottsplatsen stod Nadia, 42, och Elias, 80, och tittade på. Söndagen bjöd på strålande sol och de två stannade upp i sin promenad för att iaktta polisens arbete.

– Det brukade vara lugnt här, ett normalt område. De senaste tre-fyra månaderna så är det värre. Nu känns det som det händer något hela tiden, säger Nadia.

Nadia, 42, och Elias 80.
Nadia, 42, och Elias 80.

Hon riktar en slängkyss mot ett fönster på tredje våningen i huset intill. Persiennerna är knappt uppdragna men i glipan kunde man se två barnögon speja, innan persiennen snabbt stängdes helt.

– När de skjuter så tänker jag på mina barn, säger Nadia.

Elias berättar om de gäng med unga killar som han brukar se i området. Han berättar att han är oroad för sin egen säkerhet.

– Jag har bott här i 30 år! Det är ett fantastiskt samhälle, jag förstår inte hur man kan göra såhär när man bor i Sverige. Jag ser gängen med unga killar som är här och hoppas att de inte ger sig på mig, säger Elias.

”Det här är springpojkar”

Att de känner sig allt mer otrygga i sitt eget område är förståligt. Kvällen den 3 oktober skottskadades en man vid pendeltågsstationen i Jordbro. Två dagar senare sköts det mot en lägenhet, men ingen kom till skada.

Aftonbladet träffar en person i Jordbro, som vill vara anonym, som säger att flera av de äldre personerna inom Jordbros kriminella grupperingar tagits av polisen. När yngre personer vill ta över så har det uppstått konflikter.

– Det här är springpojkar. De är ingenting men nu ser de sin chans, säger en källa till Aftonbladet.

En ung man skottskadades vid pendeltågsstationen i Jordbro på söndagsförmiddagen.
En ung man skottskadades vid pendeltågsstationen i Jordbro på söndagsförmiddagen.
Söndagens skjutning i Jordbro var den tredje på fjorton dagar. Den 3 oktober skadades en man. Polisen spärrade då av ett område i anslutning till pendeltågsstationen.
Söndagens skjutning i Jordbro var den tredje på fjorton dagar. Den 3 oktober skadades en man. Polisen spärrade då av ett område i anslutning till pendeltågsstationen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet utreder polisen samband mellan söndagens skottlossning och den som ägde rum kvällen den 5 oktober. Sedan dess har polisen haft en ökad närvaro i området.

Strax före skottlossningen på söndagen ska polisen ha stoppat flera maskerade personer på elsparkcyklar. Männen släpptes först men efter skottlossningen har polisen slagit till mot ett flertal av deras adresser, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Någon skjuter mot någon annan och så vill man ha hämnd, sen fortsätter det sådär. Det kommer inte försvinna om inte någon av de äldre ser till att de försvinner. Polisen kan sätta upp kameror och grejer men det spelar ingen roll. De är ute och cyklar, säger den anonyma Jordbro-bon till Aftonbladet.

Två personer ska ha setts fly brottsplatsen på elsparkcykel, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Två personer ska ha setts fly brottsplatsen på elsparkcykel, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN