Nyheter

Brittisk korv kan slippa EU-kontroll

Av: 

TT

Brexitavtalets Nordirlands-protokoll måste ändras, manar Storbritanniens brexitminister David Frost. Arkivbild.
Brexitavtalets Nordirlands-protokoll måste ändras, manar Storbritanniens brexitminister David Frost. Arkivbild.

NYHETER

Korvar, mediciner och frysta varor kan få slippa kontroller på väg till Nordirland. Nya EU-förslag är på gång för att undvika ännu en kris kring brexit.

I värsta fall hotar handelskrig under hösten.

Hur gränsen ska fungera mellan EU-landet Irland och det brittiska Nordirland och mellan Nordirland och resten av Storbritannien har varit stridsämnen i flera år.

Alla sidor har bedyrat att man inte vill äventyra 1990-talets fredsavtal om Nordirland. Därför enades man om ett särskilt ”Nordirlands-protokoll” för att reglera situationen efter brexit. Det handlar bland annat om vilka varor som ska kontrolleras och var, för att undvika att behöva sätta upp tullstationer, som riskerar att bli mål för extremister.

Dags att ändra?

Den brittiska regeringen och de brittisk-vänliga partierna i Nordirland är dock inte alls nöjda. Protokollet anses bidra till nya spänningar i landsdelen och för att slå in en kil mot övriga Storbritannien, då varor från fastlandet behöver kontrolleras.

– Protokollet fungerar inte. Det måste ändras, fastslog brexitministern David Frost i ett tal i Portugal i tisdags.

Han vill nu förhandla om ändringar, exempelvis för att få till en internationell skiljedomstol i stället för att låta EU:s domstol avgöra eventuella tvister.

– Det vore en historisk felbedömning om EU nu säger att protokollet, som skrevs i extrem brådska i en tid av stor osäkerhet, aldrig kan förbättras, sade Frost.

"Lojalister i Carrick säger nej till en gräns till havs", lyder budskapet på en vägg i Carrickfergus i Nordirland, där brittiskvänliga fraktioner protesterar mot de kontroller som blivit följd av Storbritanniens utträde ur EU. Nu väntar nya EU-förslag för att lätta på situationen. Arkivfoto.

EU-förslag kommer

Tidpunkten för talet var noggrant vald. Under onsdagen ska EU-kommissionen presentera sina förslag till hur reglerna kan justeras för att hantera de brittiska klagomålen. Brexitansvarige EU-kommissionären Maros Sefcovic väntas bland annat föreslå kontrollundantag för särskilda brittiska korvar och andra varor av ”nationell karaktär”.

Enligt läckta uppgifter till brittisk press kommer undantag även göras för fryst mat, mediciner och växter på väg från resten av Storbritannien till Nordirland.

För varor som är tänkta enbart för den nordirländska marknaden ska det skapas en grön fil i tullen, medan sådant som ska från Storbritannien till Irland får mer noggranna kontroller i en röd fil, rapporterar nyhetssajten Politico Europe.

Presskonferens

Sefcovic håller under onsdagskvällen en presskonferens om förslagen – riktad särskilt till de boende i Nordirland.

– Det här paketet är för Nordirland. Det är inte för London. Det är inte skapat för att tillfredsställa Frosts alla önskningar, säger en insatt källa till Politico Europe.

Om förslagen räcker för Storbritannien är högst osäkert. Likaså är det långt ifrån givet att EU-sidan är särskilt intresserad av de ändringar som britterna vill se.

Med tanke på den irritation som fortsatt även råder om fisket efter brexit, inte minst från franskt håll, finns farhågor om en allt sämre relation.

– Det kan leda till handelskrig. Fast inte omedelbart, säger en EU-diplomat till nyhetssajten Politico Europe.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: