Strategin: Så vill Moderaterna knipa 150 000 röster från S

HELSINGBORG. Här är Moderaternas nya strategi – för att knipa väljare från Socialdemokraterna.

Enligt M finns det 150 000 S-väljare som är beredda att lägga sin röst på Ulf Kristersson.

– En rätt betydande del socialdemokratiska väljare överväger att byta sida, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer (M).

Moderaternas arbetsstämma började i Helsingborg på torsdagen.

Målet är att slå fast partiets politik fram till valrörelsen under parollen ”nu får vi ordning på Sverige”.

– Tillsammans ska vi ge Sverige en ny kurs, en ny regering och ett nytt hopp, sa M-ledaren Ulf Kristersson i sitt öppningstal.

Partisekreteraren Gunnar Strömmer pekade för journalister ut en strategi där partiet gjort analysen att det finns en ”betydande” grupp socialdemokratiska väljare som är beredda att gå över till Moderaterna.

– För första gången sen 2010 ser vi på allvar att vi har en rätt stor potential bland väljare som hittills har röstat på Socialdemokraterna, säger Gunnar Strömmer.

Partisekreteraren Gunnar Strömmer pekar ut tre centrala politikområden i sin nya strategi.
Partisekreteraren Gunnar Strömmer pekar ut tre centrala politikområden i sin nya strategi.

”Få ordning”

Enligt Moderaternas beräkningar finns det 150 000 socialdemokratiska väljare som är beredda att lägga sin röst på Moderaterna i stället för Socialdemokraterna och ytterligare 50 000 som redan har gjort det valet.

– Det finns en betydande del socialdemokratiska väljare som överväger att byta sida för de tycker att det är för mycket som inte fungerar och att någon annan nu måste få chans att få ordning på Sverige, säger Gunnar Strömmer.

Han pekade ut tre centrala politikområden som Moderaterna kommer att skjuta in sig på för att nå gruppen missnöjda socialdemokrater.

Den grova brottsligheten.

Utanförskap och bidragsberoende.

Klimat- och energifrågorna, där M också räknar in el- och bensinpriserna.

Samtliga frågor, menar partisekreteraren, handlar om pågående samhällsproblem som tar stor plats samhällsdebatten.

– Det är när vi möter människor och mäter som vi ser att det här gränssnittet finns. Man tycker att ’det här funkar inte, någon måste få ordning på det här’ och då överväger man Moderaterna, säger Gunnar Strömmer.

Magdalena Andersson är snart Socialdemokraternas nya partiledare. Ett parti M tror att de kan knipa röster från.
Magdalena Andersson är snart Socialdemokraternas nya partiledare. Ett parti M tror att de kan knipa röster från.

”Ökat mest”

Bland moderater på stämman, och hos partisekreteraren Gunnar Strömmer, finns en optimism om att partiet har en god chans att vinna valet.

– Det är jämnt men trots allt är Moderaterna det parti som ökat mest sedan valdagen, säger Gunnar Strömmer.

– Vi är rätt övertygade om att det finns samhällsproblem som har den magnituden att de kommer vara formativa för den här valrörelsen och vi tror att vi har goda förutsättningar att ge S en riktig match om regeringsmakten den här gången.

Vad tror du S-väljarna tycker om ert samarbete med SD?

– Det är klart att det finns många väljare som inte gillar att vi samarbetar med Sverigedemokraterna men det finns också många väljare som inte tycker det är den viktigaste frågan utan att den viktigaste frågan är att komma till rätta med ett antal stora samhällsproblem som man ser och är uppenbara för alla.

Publisert:

LÄS VIDARE