Uppgifter: Brittiska vapen ska stoppa attacker från havet

Publicerad 2022-04-03

De ryska markstyrkorna drar sig tillbaka från Kiev.

Nu väntas Ryssland attackera från havet i stället – och Storbritannien vill hjälpa Ukraina med vapen som kan sänka skepp.

– Zelenskyj kommer att få vad han än frågar efter, om vi har möjligheten, säger en brittisk regeringskälla till The Times.

För drygt en vecka sedan meddelade Ryssland att den ”första fasen” av invasionen var avklarad och att man hädanefter skulle fokusera på områdena Donetsk och Luhansk i Donbassregionen.

Sedan dess har ryska trupper börjat dra sig tillbaka runt huvudstaden Kiev.

Men Ryssland väntas fortsätta sina attacker mot Ukraina från Svarta havet i syfte att överta strategiskt viktiga kuststäder, främst Odessa, säger en brittisk regeringskälla till The Times.

Behöver andra vapen

Det vill Storbritannien hjälpa till att sätta stopp för, skriver tidningen.

Premiärministern Boris Johnson ska vara hängiven att bistå med fler vapen för att Ukraina ska kunna sänka ryska skepp.

– Vi väntade oss den enorma konvojen av stridsvagnar som åkte över ett väldigt plant landskap och att Kiev skulle bli erövrat på tre dagar. Anti-tank-vapnen, NLAW, satte stopp för det. Den delen av kriget är inte över, men den är pausad, säger regeringskällan och fortsätter:

– Nu koncentrerar de sig på södra Ukraina. Nästa mål är Odessa. Det är inte stridsvagnar som kommer att attackera Odessa. Det kommer att vara skepp. NLAW:s funkar inte mot skepp. De (Ukraina) vill ha saker som kan förstöra skepp.

”Redan gått över gränsen”

Länder som USA, Tyskland och Frankrike sägs vänta på en provokation från Ryssland innan man skickar fler dödliga vapen till Ukraina.

Men Storbritannien har en annan syn på saken.

– Boris säger att vi inte behöver ännu ett övertramp. Putin har redan gått över gränsen. Zelenskyj kommer att få vad han än frågar efter, om vi har möjligheten, säger regeringskällan.

Attacker mot Mariupol

Hamnstaden Mariupol, som ligger vid Azovska sjön, är en av städerna som drabbats hårdast sedan den ryska invasionen inleddes. De senaste veckorna ska fyra krigsfartyg ha bombat staden från vattnet.

Mariupol är strategiskt viktig för Ryssland att inta eftersom det skulle öppna en landväg till Krim-halvön.

Än så länge har Odessa varit relativt skonad från ryska bomber, men det finns en oro för att det kan förändras framöver. Hamnen är viktig för Ukrainas import och export. Dessutom tros Ryssland vilja fortsätta ta kontroll över den södra kustlinjen.

För drygt en vecka sedan förstördes ett ryskt landstigningsfartyg och ytterligare två skepp vid kusten utanför Berdyansk.

Utöver det har Ukraina inte gjort några större attacker mot Rysslands flotta.

LÄS VIDARE