Flera väderrekord i mars – här sken solen mest

Av:  Vivvi Alström/TT

På flera platser slogs det rekord i antal soltimmar i mars. Arkivbild.
På flera platser slogs det rekord i antal soltimmar i mars. Arkivbild.

Mars månad har bjudit på mycket sol med flera rekord i soltimmar. I norr kom våren ovanligt tidigt medan det i söder varit torrare än normalt.

– Mars månad sticker ut på flera sätt. Dels höll högtrycket i sig ovanligt länge, dels har det varit både torrare och blötare än vanligt, säger SMHI:s meteorolog, Emma Härenstam.

Rekord i soltimmar blev det i Lund, Växjö, Visby, Hoburg, Göteborg, Norrköping, Stockholm och Karlstad. Soligast i landet i mars var Gotland.

Norrland slog visserligen inte solrekord men man fick en rekordtidig vår med ovanligt varmt väder. Kring Storsjön i Jämtland och i Lappland kom den meteorologiska våren mycket tidigt i år.

Varmare än normalt

På stationerna i Gällivare/Malmberget, Överkalix-Svartbyn och Jokkmokk är vårens ankomstdatum i år ett av de tidigaste som någonsin uppmätts.

Mars 2022 blev också varmare än normalt i hela landet. På vårdagjämningen slogs rekord i temperaturer både i norr och söder. Månadens högsta temperatur hade Gladhammar i Småland med 18,3°.

Det har också varit ovanligt torrt på flera håll i landet. På SMHI:s mätstationer i Linköping, Harstena, Gotska sandön, Visby och Hoburg har man inte mätt upp någon nederbörd alls i mars.

Både torrt och blött

– Vi har inte fått in siffror från alla mätstationer ännu. Det kan blir en så kallad nollmånad helt utan nederbörd på fler ställen, säger Emma Härenstam.

Om det varit ovanligt torrt i söder, gäller det motsatta för Jämtlandsfjällen:

– Där har det varit blötare än normalt och tidvis även blåsigare än vanligt, säger Emma Härenstam.

Blötast var det i Katterjåkk i Lappland med 71,6 millimeter, som var månadens största dygnsnederbörd. Högsta medelvinden, 36,7 meter i sekunden, uppmättes den 28 mars i Blåhammaren i Jämtland.

Publisert: