"De var inga motdemonstranter utan terrorister"

TT

Publicerad 2022-04-17

En polisbuss sattes i brand i Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, hade fått tillstånd för en sammankomst på långfredagen.

Ett slagfält där stenar föll likt en hagelskur. En enorm aggressivitet och ett hat mot polisen som man inte upplevt förut. Så beskriver poliser hur det var att arbeta under de senaste dagarnas upplopp.

Polisen Alexander Jeremic var under fredagen först på plats i Rinkeby och säger i en intervju med DN att det fanns en del ”goda krafter” på plats där, som försökte lugna folkmassan. Senare blev han skickad till Örebro för att förstärka. Där fanns inte de ”goda krafter” han sett i Rinkeby.

Han beskriver hur gatstenar började kastas – själv tror han att han träffades av närmare 30 stycken.

– Det kom så mycket sten att det bara smattrade som en hagelskur, alla kastade. Det var en mobb driven av en aggressivitet som jag aldrig upplevt tidigare.

– Det var som ett slagfält med hur mycket stenar som helst, fortsätter han.

Ville skapa kaos

Han anser att de som anföll poliserna inte kan kallas motdemonstranter. Det saknades budskap eller plakat.

– Det fanns inget, de hade inga motkrav och Rasmus (Paludan) dök ju inte ens upp. Det enda jag hörde var religiösa skrik och en vilja att skapa kaos. Jag skulle vilja kalla dem terrorister. De gav sig på hela samhällssystemet. Hade de haft andra vapen hade de använt dem, säger Alexander Jeremic till tidningen.

”Känner hopplöshet”

Polisen Björn (som inte uppger sitt efternamn) var på plats i Skäggetorp i Linköping, och vittnar till Aftonbladet om ”aggressivt våld riktat mot polisen”.

– Jag känner sådan frustration och en hopplöshet kring att det ska bli så här våldsamt bara för att någon uttrycker en åsikt. Detta kändes mer som rent polishat.

Han har lagt ut ett uppmärksammat inlägg på sociala medier, vars budskap han hoppas att människor tar till sig av:

– Stenen som kastas mot polisen i hjälm och uniform kastas inte bara mot en polis. Den kastas mot en pappa som ser fram emot att få fira påsk med sina barn. Den kastas mot en mamma som innan jobbet har kramat om sina barn och lovat att komma hem igen, säger Björn.