Putins offensiv: ”Kräver seger inom 20 dagar”

Putin uppges desperat vilja nå framgång i Ukraina innan segerdagen den 9 maj.

Nu satsar Ryssland allt på att erövra Donbass.

– Hur många soldater de än kastar in ska vi kämpa emot, säger president Zelenskyj.

Samtidigt som ryska raketer slog ner i militära vapenlager i Lviv i västra delen av landet uppgav den ukrainska militärledningen att Putin inlett den nya fasen av kriget.

Nu satsar man allt på Donbass och östra Ukraina.

Målet är att kunna utropa seger i tid för den årliga paraden på Röda torget i Moskva den 9 maj, enligt experternas teori.

Den dagen firar man traditionsenligt segern över Tyskland i andra världskriget.

Ryska militärfordon på en motorväg nära Mariupol under måndagen.
Ryska militärfordon på en motorväg nära Mariupol under måndagen.

Mjukar upp motståndet

Tanken är att Putin till dess, 20 dagar från i dag, ska ha tagit kontroll över tillräckligt stor del av Donbass för att kunna säga att hans ”specialoperation” har nått sitt mål.

– Det vore bra för Ryssland om en vapenvila utropas inför den 9 maj så man kan fira och ”sälja” den som en seger. Annars blir det ingen fred, förhandlingarna drar ut på tiden och Ryssland kommer få ännu större problem med sanktioner, har bland andra Gleb Pavlovsky, tidigare rådgivare i Kreml, sagt.

Inför storoffensiven i Donbass har Ryssland attackerat flera militära mål runt om i Ukraina för att ”mjuka upp” motståndet, uppger The Guardian.

Enligt experter har man riktat in sig på vapenfabriker, järnvägar och annan infrastruktur den senaste tiden för att försvåra Ukrainas möjlighet att stå emot den massiva markoffensiv som under måndagen sägs ha inletts.

En förstört däckverkstad, träffad av ryska robotar, i Lviv. Under måndagen attackerades civil infrastruktur i staden, enligt uppgifter som upptakt inför den stora ryska offensiven i öst.
En förstört däckverkstad, träffad av ryska robotar, i Lviv. Under måndagen attackerades civil infrastruktur i staden, enligt uppgifter som upptakt inför den stora ryska offensiven i öst.

Snabb framryckning

Under dagen kom besked från den ukrainska militärledningen om att ryska styrkor rycker fram längs hela den östra fronten.

– Under morgonen har ockupanterna försökt bryta sig igenom vårt försvar längs nästan hela fronten i Donetsk-, Luhansk- och Charkiv-regionerna. De började sina försök att inleda den aktiva fasen i morse, sa Oleksiy Danilov, vid det ukrainska säkerhetsrådet, i ett tv-tal under måndagen.

– Våra soldater står emot.

Även guvernören i Luhansk meddelade att den ryska framryckningen inletts.

– Vi har precis tappat kontrollen över staden Kreminna. Gatustrider pågår. Evakuering är inte länge möjlig. Situationen blir värre för varje timme, säger Serhiy Haidai enligt Radio Free Europe.

Under kvällen bekräftade president Zelenskyj övriga ledningens besked i ett videotal.

– Nu kan vi slå fast att ryska styrkor har inlett slaget om Donbass som de förberett under lång tid. En väldigt stor del av den ryska armén används nu för den offensiven. Hur många soldater de än kastar in ska vi kämpa emot, ska vi försvara oss. Det ska vi göra varje dag, säger Zelenskyj under sena måndagskvällen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under måndagens videotal, där han bekräftade uppgifterna att ryska styrkor inlett en offensiv i östra Ukraina.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under måndagens videotal, där han bekräftade uppgifterna att ryska styrkor inlett en offensiv i östra Ukraina.

Följer sina hörlurar på karta

Hans stabschef Andriy Yermak kallar det för ”krigets andra fas” och uppmanar folket att ”lita på våra beväpnade styrkor”.

Vitaliy Semenets har kunnat följa de ryska truppförflyttningarna i realtid, skriver tidningen The Times.

Han fick sina Airpods, trådlösa hörlurar, stulna av en rysk soldat i början av invasionen i närheten av Kiev när Putins styrkor försökte inta huvudstaden.

När man retirerade i början av april dök hörlurarna upp på hans ”Hitta mina Airpods”-karta när de kopplades upp mot en enhet i Gomel i Belarus.

I förra veckan hade hörlurarna nått ryska staden Belgorad där trupperna samlades inför offensiven mot Donbass, skriver The Times.

Ukrainaren Vitaliy Semenets fick sina hörlurar stulna av en rysk soldat. Efter det har han kunnat följa soldatens rörelser i realtid.
Ukrainaren Vitaliy Semenets fick sina hörlurar stulna av en rysk soldat. Efter det har han kunnat följa soldatens rörelser i realtid.

Lärt sig av misstagen

För Ryssland innebär en koncentrerad offensiv mot Donbass att man slipper många av de logistikproblem man dragits med på andra platser i Ukraina.

Nu sker striderna närmare den ryska gränsen och de ukrainska utbrytarregionerna i öst där man lättare kan säkra försörjningslinjerna.

Dessutom uppger Pentagon att Ryssland verkar ha lärt sig läxan från tidigare bakslag, skriver CNN.

– Det verkar som att de försöker ta lärdom från misslyckanden i norr, säger en försvarskälla enligt tv-kanalen.

De närmaste dagarna ska amerikansk militär träna ukrainska soldater att hantera haubitsar som USA skickar till Ukraina inför striden om Donbass.

En rysk militärkonvoj i rörelse nära Mariupol under måndagen.
En rysk militärkonvoj i rörelse nära Mariupol under måndagen.

Öppna strider i nya fasen

En liten grupp ukrainska soldater med tidigare erfarenhet av Sovjettillverkade haubitsar ska föras till en angränsande land för att genomföra träningen, uppger New York Times.

Haubitsarna kommer från den amerikanska arméns och marinkårens existerande lager. De ska flygas till en uppsamlingsbas nära Ukraina. Sannolikt i Polen, Rumänien eller Slovakien.

– Vi försöker få över dem så snabbt som möjligt, säger en försvarskälla till New York Times.

I den nya krigsfasen väntas ryska och ukrainska styrkor försöka rycka fram och omringa varandra i den öppna terrängen under kraftig artilleribeskjutning från längre distans, uppger amerikanska militärexperter för tidningen.

Den nya fasen innebär att Ukraina kommer ha behov av andra vapen än de som de nu besitter, uppger källor inom den amerikanska militären.

Särskilt uppges de behöva långdistansartilleri, raketartillerifordon och pansarfordon för att skydda trupperna och dra artilleripjäser till frontlinjen.

Publisert:

LÄS VIDARE