Över 30 döda vid matutdelning i Nigeria

Av:  TT-AFP

Portarna till välgörenhetstillställningen skulle öppna klockan nio på lördagsmorgonen. Men de första började att köa redan i gryningen till idrottsplatsen i Port Harcourt i södra Nigeria.

Tumult bröt sedan ut när någon bröt upp grindarna och 31 personer dödades i paniken som följde.

Den kyrkliga församlingen King ville erbjuda ”hopp till behövande”, och utlovade mat, kläder, förnödenheter och presenter till behövande; man kallade välgörenheten för ”Handla gratis”.

Liknande insatser för behövande är vanliga i Nigeria, Afrikas folkrikaste nation men med enorma sociala och ekonomiska klyftor. Regeringsstatistik beräknar att 80 miljoner invånare lever i fattigdom.

Och det var många som samlades vid idrottsanläggningen, berättar polisens talesperson Grace Iringe-Koko.

I väntan på att portarna skulle öppna tros någon av dem som köade ha brutit upp en grind till området, och panik utbröt när de många besökarna tog sig in på området. Dödssiffran på 31 personer bekräftas av Iringe-Koko, som säger att ett tiotal personer vårdas för skador.

Kyrkan tvingades förstås att avbryta försöken att bistå behövande med med varor, kläder och många par skor, enligt besökare. Däremot fylldes idrottsplatsen av utryckningspersonal som försökte rädda liv och hjälpa de många drabbade.

Den officiella förklaringen till hur tragedin kunde inträffa i delstaten Rivers har ännu inte lämnats.

Publisert: