FN-chefen varnar för global matkris
Peter Wallberg/TT, Niklas Svahn/TT
Publicerad 2022-06-01
FN:s generalsekreterare António Guterres varnar för en livsmedelskris i många fattiga länder.
– Vi behöver agera snabbt och bestämt, säger han.
Samtidigt kritiserar han länder som Sverige som skär ned på klimatbiståndet.
Guterres besöker Stockholm med anledning av FN:s miljökonferens Stockholm +50. På onsdagen hade han ett möte med statsminister Magdalena Andersson (S).
På dagordningen stod bland annat den säkerhetspolitiska situationen i Europa efter Rysslands invasion av Ukraina.
På presskonferensen efter mötet inledde FN:s generalsekreterare med att ta upp klimat- och miljöhotet.
– Beroendet av fossila bränslen är ett självmordsuppdrag.
Han lyfte därefter den kris som nu hotar många fattiga länder till följd av Rysslands krig i Ukraina, covid-19-pandemin och klimatförändringarna.
– En perfekt storm hotar att ödelägga ekonomierna i många utvecklingsländer.
”Är oroväckande”
Generalsekreteraren betonar att dessa länder nu behöver stöd. Han oroar sig för signaler från vissa rika länder om att de tänker skära ned på sitt bistånd.
– Det är alarmerande och jag uppmanar länder att tänka om med hänsyn till de allvarliga konsekvenser sådana nedskärningar kommer att få för de mest utsatta, säger António Guterres.
Han glädjer sig över att statsminister Andersson för honom uppgett att Sverige står fast vid sina biståndslöften.
– Jag blev väldigt glad att höra er statsminister säga att ert åtagande om bistånd kommer att upprätthållas.
– Särskilt med anledning av matkrisen så behöver vi agera snabbt och bestämt för säkra ett stadig flöde av mat och energi till den öppna marknaden, säger Guterres.
Men den svenska regeringen har i vårändringsbudgeten avräknat runt tio miljarder kronor från biståndet i år. Pengarna ska i stället gå till att betala Sveriges mottagande av flyktingar från Ukraina.
I detta ingår en minskning av klimatbiståndet.
FN-chefen lyfter att länderna 2009 kom överens om att samla in 100 miljarder dollar om året i klimatfinansiering till utvecklingsländer till 2020. Det uppnåddes inte då. Inte heller 2021. Och antagligen inte heller 2022.
– Det skapar misstroende som i enligt min åsikt är ett allvarligt hinder för att kollektivt och enigt ta oss an klimatförändringarna och hålla 1,5-gradersmålet vid liv, säger han.
Tillåt matexport
Guterres underströk vidare att matkrisen inte kan lösas effektivt om inte Rysslands gödsel- och matproduktion och Ukrainas matproduktion åter kan nå världsmarknaderna, trots det pågående kriget.
– Jag fortsätter att undersöka varje tänkbar åtgärd, säger han.
FN har inlett en ”dialog” för att nå det målet. Guterres vill få till stånd en paketlösning. Den ska dels innehålla en säker export av ukrainskt livsmedel genom Svarta havet, dels att ryskt livsmedel och gödsel ska få ohindrad tillgång till världsmarknaderna. FN:s generalsekreterare påminner om att det till helt nyligen rådde förbud för sådan export.
FN har utsett två grupper av diplomater – ledda av Martin Griffiths och Rebecca Greenspan – som reser runt till relevanta huvudstäder för att försöka mejsla fram en lösning.
– Vi har gjort framsteg, men vi är ännu inte framme. Förhandlingen är komplicerad. Men jag är hoppfull, säger Guterres.
FN:s generalsekreterare upprepade också att Rysslands krig är ett klart brott mot FN-stadgan.
– Kriget måste få ett stopp nu.
Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel summa för den årliga klimatfinansieringen.