Kanada vill förbjuda all pistolförsäljning

Av: 

Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Arkivbild.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Arkivbild.

Kanadas regering vill förbjuda all försäljning och import av enhandsvapen.

– Det kommer inte längre att vara möjligt att lagligt köpa, sälja, importera eller på andra sätt skaffa pistoler i Kanada, säger premiärminister Justin Trudeau.

Omkring en miljon enhandsvapen bedöms vara i omlopp i Kanada. Siffran har stigit de senaste tio åren, enligt landets regering, som nu vill få stopp på vapenvåldet.

– Vi förstår att de allra flesta vapenägare använder dem på ett säkert sätt och följer lagen. Men förutom inom vapensport och jakt har ingen i Kanada användning för vapen i sin vardag, säger premiärminister Justin Trudeau på en presskonferens, och beskriver lagförslaget som att frysa tillgången på vapen.

Parlamentet måste godkänna

Om förslaget röstas igenom i parlamentet skulle bland annat vapenlicensen dras in för dem som har dömts för våld i hemmen, framför allt mot kvinnor.

Personer som anses utgöra en risk för sig själva eller andra kommer att tvingas lämna ifrån sig alla vapen de äger. Dessutom höjs straffen för vapensmuggling.

För gevär gäller att de bara får ha magasin med som mest fem patroner, och större magasin får inte längre säljas.

– Folk ska kunna gå till mataffären, skolan eller utöva sin religion utan att vara rädda. Folk ska kunna gå till parken eller en födelsedagsfest utan att behöva oroa sig för vad som kan hända med en förlupen kula, säger Trudeau.

Vapensmuggling från USA

Premiärministerns utspel kommer efter den senaste skolskjutningen i USA, där 19 skolbarn och två lärare förra veckan mördades på en skola i Uvalde i Texas.

Vapensmuggling från just USA pekas ut av den kanadensiska polisen som den främsta orsaken till vapentillgången i Kanada.

Efter den värsta masskjutningen i Kanadas historia i april 2020, då 23 personer dödades i Nova Scotia, förbjöds 1 500 olika typer av tyngre skjutvapen, men det har enligt Trudeau inte räckt för att stävja vapenvåldet.

Våldsbrott som involverar skjutvapen utgör mindre än tre procent av alla våldsbrott i Kanada, enligt landets statistikbyrå, men sedan 2009 har antalet skjutningar där ett vapen avfyras med syfte att döda femdubblats, rapporterar AFP.

Publisert: