Coronapandemin

Omikronkaos i flygtrafiken – 7000 flyg inställda

Tiotusentals julresenärer drabbade: Ber om ursäkt

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Omikrons framfart orsakar stora problem för julresenärer över hela världen.

Minst 7000 flyg har ställts in och tiotusentals avgångar är försenade när flygbolagens piloter och kabinpersonal är sjuka eller i karantän.

– Jag vill komma hem till jul, twittrade en av tusentals strandade resenärer.

Omikronvarianten och dess snabba spridning har ställt till med kaos i flygtrafiken. Tiotusentals resenärer har fått se sina julfiranden ställas in eller försenas på grund av problemen under helgen, rapporterar BBC.

Flera stora flygbolag, bland andra Lufthansa, Delta Airlines och United Airlines har drabbats av akut personalbrist. Minst 7000 flyg har ställts in sedan i fredags.

Många piloter, kabinpersonal och annan personal har sjukanmält sig, testat positivt för covid eller sitter i karantän vilket lett till brist på personal.

– Den nationella ökningen av Omikronfall den här veckan har haft en direkt inverkan på våra flygbesättningar och de som sköter vår verksamhet. Som ett resultat av det har vi tyvärr tvingats in vissa flighter och underrättar berörda kunder innan de kommer till flygplatsen, sa United Airlines i ett uttalande.

”Vill komma hem till jul”

Delta Airlines uppgav att man har försökt att lägga om scheman och att lägga om flygrutter och att man ”uttömt alla alternativ och resurser” innan man ställde in över 300 avgångar under lördag och söndag.

– Vi ber våra kunder om ursäkt för förseningen i deras semesterresplaner, sa bolaget i en kommentar.

I sociala medier uttrycker strandade resenärer sin frustration över flygsituationen.

”Hjälp, min Unitedflight är inställd igen. Jag vill komma hem till jul”, twittrade en ledsen resenär som fått flera flyg inställda.

SAS ställde in 60 flyg

Även i Kina har ett stort antal avgångar ställts in. Flygbolaget China Eastern tvingades ställa in nära 1000 avgångar på julafton och juldagen, vilket motsvarar 20 procent av bolagets flygtrafik, rapporterar DN.

Även resenärer i Norden har drabbats. Tidigare i veckan tvingades SAS ställa in omkring 60 flygningar ifrån Danmark, Sverige och Norge på grund av sjukdom. Under julhelgen flög trafiken i stort sett som vanligt, sånär som på två inställda avgångar under juldagen.

Under annandagen ställde SAS in en flygning i mellan Malmö och Stockholm och fem i Norge.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Flygbolag

Turism & resor

Coronaviruset