Kristdemokraterna

Ebba Busch: Sänk dieselpriset med tre kronor

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Kristdemokraterna vill sänka priset på diesel med tre kronor.

Sänkningen ska möjliggöras genom att regeringens krav på mer förnybart i tanken skrotas.

– Vi har en fullkomligt ohållbar situation. Det är så många människor som drabbas av de extremt höga priserna vid pump, säger Ebba Busch.

Kristdemokraterna presenterar i dag ett förslag som enligt partiet kommer ge omkring tre kronor billigare diesel. Som det är i dag får barnfamiljer, pensionärer och människor på landsbygden som inte kan välja bort bilen betala ett allt för högt pris, anser partiet.

Förslaget handlar om att sänka kraven på inblandning av biobränsle i diesel. Sverige har sedan årsskiftet högre krav på inblandning än vad resten av EU har och enligt partiet har det lett till högre priser för konsumenterna.

”EU-målet är 14 procents inblandning 2030. Sverige har sedan årsskiftet
30,5 procents inblandning i diesel och regeringens mål är att Sverige ska ligga på 66 procents inblandning 2030.”

Prisökningen kommer också att fortsätta öka i takt med att inblandningen ökar, enligt KD.

KD-ledaren Ebba Busch.

Flera förslag på området

KD vill nu skrota regeringens krav och återgå till EU:s gemensamma mål. ”Förslaget innebär en sänkning av dieselpriset med cirka tre kronor och innebär att inblandningen blir 14 procent. Vi är positiva till att höja inblandningen framåt om tillgången på hållbart biodrivmedel finns utan att det driver upp priserna för konsumenterna.”

Förslaget ingår i ett paket av åtgärder som också syftar till att få människor att ställa om så att utsläppen minskas. Partiet vill införa en bonus på 45 000 kronor om man köper en begagnad elbil och samtidigt byter in sin gamla bensin- eller dieseldrivna bil.

Ett annat förslag är att lägga 1,5 miljarder kronor på fler laddstolpar på landsbygden.

KD vill även att Sverige ska ha målet att nybilsförsäljningen ska bestå av 100 procent fordon med nollutsläpp 2035.

– Vi behöver ställa om men vi kan inte göra det så att människor inte hänger med och så att vi slår ut oss själva på kuppen, säger Ebba Busch.

Miljöpartiet: Noll chans att minska utsläppen

Miljöpartiets språkrör Per Bolund säger att den införda reduktionsplikten är det viktigaste instrumentet för att Sverige ska klara av miljömålet som riksdagen har ställt sig bakom.

– Kristdemokraternas förslag innebär att vi har noll chans att kunna minska utsläppen så mycket som behövs, säger han.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Bolund säger också att dagens situation med höga priser är ett stort problem för många hushåll. MP vill därför sänka inkomstskatten för de som bor på landsbygden samt införa ett speciellt reseavdrag.

– Vi vet att det går att hjälpa människor på landsbygden och samtidigt få ner utsläppen. Kristdemokraternas förslag är ogenomarbetat och klarar inte av att hålla två tankar i huvudet samtidigt.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Bensin- och dieselpriser höjs – igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristdemokraterna

Ebba Busch

Dieselpris