Wallström kräver svar från USA:s ambassad

1 av 2

avOskar Forsberg, Susanna Hållbus

NYHETER

Trumps resestopp förbryllar och situationen för svenskar med dubbla medborgarskap i ett av de sju länderna är fortfarande oklar.

Nu kräver utrikesminister Margot Wallström svar av USA:s ambassad i Stockholm.

– Det är ett tillfälle att framföra vad vi tycker. Vi protesterar mot ett sorgligt och ganska skrämmande beslut som USA har tagit, säger Margot Wallström till Aftonbladet.

Utrikesminister Margot Wallström kräver svar från USA om inreseförbudet. Därför kallas den amerikanske chargé d’affaires David E. Lindwall till UD, berättar Wallström i SVT:s ”Agenda”.

– Vi kallar upp chargé d’affaires för att få reda på så mycket som möjligt, säger Margot Wallström i programmet.

Men mötet syftar inte bara till att få reda på vad som gäller för svenskar med dubbelt medborgarskap.

– Det tillfälle att framföra vad vi tycker. Vi protesterar mot ett sorgligt och ganska skrämmande beslut som USA har tagit, att inte släppa in människor från de här länderna och att inte ta emot några flyktingar i en tid när vi verkligen behöver hjälpas åt, säger Margot Wallström till Aftonbladet.

”Illa planerat beslut”

Utrikesminister Margot Wallström hade inget besked att ge berörda svenskar i SVT:s Agenda på söndagskvällen

– Det verkar som att det här är ett illa underbyggt beslut, som är illa planerat. Det är svårt att få entydiga besked. Det senaste är obekräftat, men har man dubbla medborgarskap kommer man inte in. Det behöver vi fortfarande få bekräftat, säger Margot Wallström.

Hon kallar beslutet för ”sorgligt och skrämmande”.

– Många har tänkt på USA som världens smältdegel, dit man kan komma och bygga sig en framtid. Ett möjligheternas land. Men nu ser vi ett land som sluter sig, vänder sig inåt och blir nationalistiskt och protektionistiskt, säger Margot Wallström.

– Inreseförbudet är inte logiskt. De terrordåd som ägt rum på amerikansk mark har inte ursprung i dessa länder, säger hon.

USA:s ambassadör i Sverige var till 20 januari Azita Raji. I väntan på en ny ambassadör tjänstgör chargé d’affaires David E. Lindwall. När en ny ambassadör tillkännages eller vem det kan bli är ännu okänt.

– Vi hoppas att det tillkännages snart, sa pressattachén Mark Cameron till Aftonbladet på lördagen.

ARTIKELN HANDLAR OM