Ygeman om våldsvågen i Malmö: Alla har ett ansvar

Publicerad:

NYHETER

MALMÖ. Inrikesminister Anders Ygeman lovar ingen akuthjälp till Malmö – några fler poliser kommer inte att kommenderas dit.

Han menar istället att myndigheter och civilsamhälle tillsammans måste stoppa den grova brottsligheten.

– Alla har ett ansvar. Åker du taxi för 59 kronor, klipper du dig för 50 kronor eller kanske drar en lina kokain på helgen då är du en del av att göda den grova brottsligheten, säger Ygeman.

Mötet var inplanerat sedan tidigare men Anders Ygeman kunde inte ha kommit till Malmö vid en mer läglig tidpunkt.

Strax före kl 19 på söndagskvällen inträffade stadens trettonde mord på mindre än ett år (varav ett människorov som polisen hanterar som ett mord).

Men inrikesminister kom inte med någon akuthjälp, utan påpekade att Malmö redan har tillförts ett stort antal poliser. Istället, sa han, kommer nya straffskärpningar att förändra läget.

– Jourdomstolar, snabbare lagföring och att vi dubblar straffet för vapenbrott är några av de saker som är på gång, säger Anders Ygeman.

Tvingades släppa utredning

Men flera poliser i Malmö hävdar att man går på knäna för att försöka hålla igång alla utredningar. Och att det lyckas inte längre – förra veckan tvingades man till exempel släppa mordet på en förgrundsgestalt i den så kallade M-falangen. Mannen avrättades på en parkering den 29 februari, ett mord som enligt kriminalkommissarie JB Cederholm kan ha varit startskottet för våldsspiralen.

Anders Ygeman – vad ger det för signal till grova kriminella att den utredningen ligger nere?

– De grova kriminella kommer att få betydligt mer uppvaktning kring sina liv när vi samlar alla myndigheters arbete mot dem. Jag tror också att vi kommer att få se åtal i flera av de uppmärksammade morden vi har sett i Malmö under den närmaste tiden, säger inrikesministern.

Hur ska det gå till om det inte finns poliser som utreder det ärendet?

– Jag kan inte uttala mig om enskilda ärenden. Men jag har varit i kontakt med både polischefen i Malmö och chefen för region Syd. De bedömer att de ärenden som kan utredas är tillräckligt resurssatta.

Jag har pratat med några poliser som jobbar med mordutredningar och som säger att utredningsenheten är urlakad. De kräver att fler utredare utbildas och hoppas att man inte bara anställer civilpersonal till utredningar. När kommer vi att se den långsiktiga satsningen?

– Den har redan inletts. Det är rekordstora kullar vid polishögskolan, vi har inte tagit in så stora kullar på länge. Och jag tror att polis region Malmö har tillsatts 80 poliser från region Syd.

Återigen, utredningen av mordet på gängledaren ligger på is. Trots att det finns utredningsåtgärder kvar. När ska Malmö få tillräckligt med resurser?

– Malmö har, enligt uppgift från polischefen, tillräckligt med resurser. Jag kan inte kommentera enskilda utredningar och har naturligtvis inte inblick i den enskilda utredningens utredningsåtgärder.

Anders Ygeman säger att alla har ett stort ansvar för att stoppa kriminaliteten. Att man stryper de kriminellas ekonomi genom att sluta handla illegala varor och tjänster.

– Alla medborgare har ett stort ansvar att inte göda brottsligheten. Om du klipper håret för femtio kronor eller drar en lina kokain på helgen så blir du en del av den brottsliga verksamheten, säger han.

Publicerad: