Magdalena Ribbing är död

NYHETER

Journalisten och folkvettsexperten Magdalena Ribbing har dött.

Hon dog i en fallolycka i sitt hem i Stockholm, då hon förberedde lunch för ett par vänner. Det skriver Dagens Nyheter, tidningen där hon var mångårig medarbetare.

Magdalena Ribbing blev 77 år.

1 av 6 | Foto: Peter Wixtröm
Magdalena Ribbing fotograferad för Aftonblader 2014.

Den välkända DN-profilen har hastigt avlidit.

Chefredaktör Peter Wolodarski skriver att tidningen tog emot beskedet med stor sorg, och framför meddelandet till läsarna:

– Hon var en kär vän och kollega. Hon var med oss alldeles nyss. Det är chockartat att hon inte längre lever, säger han.

Som en av få kvinnor började Magdalena Ribbing som politisk reporter på Dagens Nyheter, 1970. Sedan dess har hon haft många roller på tidningen, bland annat som anonym restaurangrecensent på Matpatrullen, det som senare blev Krogkommissionen. Hon har varit chef för tidningens klassiska Namn och Nytt-redaktion, men det är som folkvettsexpert hon blev känd för hela Sverige.

”Vad skulle Ribbing tycka?”

Hennes starka integritet och kloka råd gjorde Magdalena Ribbings vett & etikett-spalt till en institution i Dagens Nyheter.

– Jag vet inte hur många gånger jag hört personer i sociala sammanhang spontant och med värme säga – ”undrar vad Magdalena Ribbing tycker om detta, får man göra så här”, säger Peter Wolodarski i Dagens Nyheter.

ARTIKELN HANDLAR OM