Publicerad:
Uppdaterad:

45 000 personer har evakuerats i Ryssland efter falska bombhot

Av: Maja K Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Shoppingcenter, tågstationer, regeringsbyggnader och universitet i Ryssland har utrymts efter flera telefonsamtal om att det ska finnas riggade bomber.

Över 45 000 personer har evakuerats totalt i Ryssland de senaste två dagarna på grund av de falska bombhoten, skriver Bloomberg.

En säkerhetsvakt stoppar folk vid en entré.
Foto: FOTO: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS
En säkerhetsvakt stoppar folk vid en entré.
Foto: MAXIM ZMEYEV / AFP
Foto: VASILY MAXIMOV / AFP
Foto: MAXIM ZMEYEV / AFP

Totalt har 205 byggnader i 22 städer evakuerats på tisdagen enligt uppgifter till nyhetsbyrån RIA Novosti. På onsdagen rapporterades ännu fler hot, enligt ryska nyhetsbyrån Tass, och byggnader över hela landet har evakuerats.

20 000 evakuerade

I Moskva har minst 20 000 personer har evakuerats från totalt 30 byggnader, bland annat shoppingcenter, universitet och tågstationer.

Efter ett anonymt samtal om att en bomb placerats ut så evakuerades 600 personer från Kievs tågterminal i Moskva.

”Polisen har evakuerat mer än 600 personer från tågstationen av säkerhetsskäl. De vidtar åtgärder för att spåra det anonyma samtalet.” säger en källa till Tass.

”Organiserad telefonterrorism”

Polis, brandmän och räddningstjänst åkte till tågstationen och hundar sökte igenom byggnaden.

– Det har aldrig tidigare varit något liknande. Det är till 100 procent en organiserad telefonterrorism, säger Frants Klintsevich, i Rysslands försvarsutskott, till Bloomberg.

– Målet med det här är att skapa panik. Det är möjligt att det är en förberedelse för en riktigt terroristattack, säger Klintsevich.

De anonyma telefonsamtalen, som ska ringts in till flera platser vid ungefär samma tid kommer från en telefontjänst på internet varav man ännu fortfarande inte vet vem som ligger bakom telefonattacken.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN