Mississippifloden har börjat rinna baklänges

Vattnet i USA:s längsta flod har bytt riktning.

Anledningen?

De väldiga vindarna från orkanen Laura.

Mississippifloden sträcker sig från källan i Itascasjön i norra Minnesota till mynningen i Mexikanska golfen. Med sina 3 766 kilometer är det USA:s längsta flod.

Och nu har den börjat rinna baklänges, i samband med de starka vindar som orkanen Laura fört med sig när den dundrat in över landet, rapporterar The Weather Channel.

Laura bedöms vara en av de tio värsta orkanerna som drabbat USA:s fastland, enligt CNN:s meteorolog Tom Sater.

Orkanen Laura har fått Mississippifloden att byta riktning.
Orkanen Laura har fått Mississippifloden att byta riktning.

Hände även vid Katrina

Men vindhastigheten, som när den var som värst uppmättes till 67 meter per sekund, har nu avtagit något – till 58 meter per sekund.

Det är dock nästan dubbelt så hög hastighet som krävs för att en storm ska få kallas orkan.

Det är inte första gången floden byter riktning.

Under den förödande orkanen Katrina år 2005, då minst 1 200 personer dog och hela New Orleans hamnade under vatten, ändrades flödet i Mississippifloden på samma vis – och vattennivåerna steg samtidigt med fyra meter.

Skedde först på 1800-talet

Samma sak när orkanen Isaac slog till mot USA år 2012. Kraften från orkanen var så stark att vattnet under ett helt dygn bytte riktning med en hastighet på 5 200 kubikmeter per sekund åt fel håll, rapporterar BBC.

Första gången Mississippis flöde vände var 1812, då en massiv jordbävning i Missouri orsakade en ”fluvial tsunami” i floden och skickade vattnet rakt tillbaka dit det kom ifrån.

Publisert:

LÄS VIDARE