Sju brandflyg i EU-styrka

avTT

Foto: Jonas Ekströmer/TT
EU-kommissionär Christos Stylianides och inrikesminister Mikael Damberg på en presskonferens vid Ulriksdals värdshus sedan Sverige lovat bidra med sex helikoptrar till EU:s gemensamma räddningspool. Arkivfoto.

Sju brandbekämpningsflygplan från fyra länder ansluter sig nu till de sex svenska helikoptrar som kan användas inom EU:s nya gemensamma räddningspool, Resc EU.

"Skogsbränder väntar inte på någon. Jag är mycket stolt över att se vår europeiska flotta för skogsbrandsbekämpning bli verklighet i sommar. Jag vill tacka varje land som har bidragit till flottan, som ger oss bästa möjliga beredskap inför kommande bränder", säger EU:s bistånds- och krishanteringskommissionär Christos Stylianides i ett uttalande sedan flottan lanserats formellt på tisdagen.

Kroatien, Italien och Spanien bidrar med vardera två flygplan och Frankrike med ett. Tanken är att resurserna ska kunna användas när enstaka medlemsländer inte själva kan hantera en brandkris. EU bidrar centralt med 75 procent av driftskostnaderna när flygplanen och helikoptrarna sätts in i andra länder än det egna.