SAS

Ardalan Shekarabi (S) rasar mot SAS

Civilministern kritisk till flygbolagets vd:s utspel: ”Som en oseriös bilförsäljare”

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

SAS vd Rickard Gustafson uppgav i DN att flygbolaget kan komma att strunta i ARN:s rekommendationer efter pilotstrejken.

Utspelet gjorde att civilminister Ardalan Shekarabi (S) fick ”en smärre chock”.

– Det är provocerande, säger Shekarabi till Aftonbladet.

Pilotstrejken har hittills kostat flygbolaget SAS 650 miljoner kronor, enligt en kvartalsrapport som presenterades i går.

I en lång intervju i DN säger bolagets vd Rickard Gustafson att strejken är en extraordinär händelse. Därför är det oklart om man kommer följa Allmänna Reklamationsnämndens (ARN:s) rekommendationer.

– En sådan här strejk är ingenting som företaget kan påverka och därmed gäller faktiskt inte det regelverket, säger Gustafsson till DN.

Jämför SAS med Ryanair

Uttalandet ledde till en ”smärre chock” för civilminister Ardalan Shekarabi (S) som nu jämför SAS med oseriösa bilförsäljare.

– Det finns ett annat flygbolag som agerat på ett liknande sätt. Det är Ryanair. Jag hade aldrig förväntat mig att det skulle komma en sådan signal från SAS, säger Shekarabi.

Civilministern understryker att ARN är den enda möjligheten att få rätt, såvida man inte vill gå till domstol.

– Jag har tidigare diskuterat oseriösa bilförsäljare som inte följer ARN:s rekommendationer. Bland annat har ju Blocket vidtagit åtgärder för att utesluta sådana bilförsäljare.

”Allvarlig provokation”

Rickard Gustafsson uppger att strejken är något man inte kunnat förutse, ett slags Force majeure.

– Det kan man anföra i en process, men att på förhand deklarera att man inte kommer följa ARN:s rekommendationer, det är ett stort misstag.

Shekarabi säger att han nu utgår från att SAS kommer meddela att Rickard Gustafsons utspel inte gäller. Att det är ett misstag.

– Det är en väldigt allvarlig provokation mot konsumenterna.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SAS

Ardalan Shekarabi

Rickard Gustafson

Flygtrafik