Hälften smittade i colombianskt fängelse

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Colombia president Iván Duque. Arkivbild
Foto: Efrain Herrera/colombianska presidentens pressavdelning/AP/TT
Colombia president Iván Duque. Arkivbild

NYHETER

Hälften av alla intagna vid ett fängelse i södra Colombia har bekräftats vara coronasmittade. Den militära närvaron förstärks vid landets södra gränser för att hindra att viruset kommer in från utlandet.

Av 180 intagna uppges 89 vara smittade med covid-19 vid fängelset i staden Leticia. Dessutom ska en person ur personalen vara smittad.

Fängelset ligger nära gränsen till Peru och Brasilien, i provinsen Amazonas med omkring 66 000 invånare. Totalt uppges nära 750 personer ha bekräftats smittade i den glesbefolkade provinsen.

Enligt president Iván Duque ska särskilda åtgärder vidtas för att kontrollera situationen vid fängelset. Man ska även öka den militära närvaron vid gränserna i Amazonas för att förhindra att smitta kommer in i landet, samt förse provinsen med extra medicinskt material och personal.

Utbrottet vid Leticia-fängelset är det andra stora i ett colombianskt fängelse. Totalt sitter över 121 000 personer bakom lås och bom i landets 132 fängelser.

På andra sidan gränsen har den brasilianska delstaten med samma namn drabbats hårt av pandemin. Brasilianska delstaten Amazonas huvudstad Manaus, med 2 miljoner invånare, har särskilt drabbats och man har behövt hålla massbegravningar för att hinna med det stigande antalet dödsfall.

Colombia, med en befolkning på omkring 50 miljoner, har rapporterat cirka 12 300 virusfall och minst 490 dödsfall kopplade till covid-19.

FN varnade tidigare i veckan för att levnadsvillkoren i fängelser i Latinamerika och USA är oroande vad gäller spridningen av coronaviruset.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE