Här finns flest husvagnar i landet

Arkivbild. En Kabe twintower husvagn, 4,48 meter hög och med egen balkong.
Arkivbild. En Kabe twintower husvagn, 4,48 meter hög och med egen balkong.

Mer inhemsk turism tros ligga bakom att husvagn och husbil blir allt populärare.

Husvagnstätast i landet är det i Arvidsjaur där det går nästan 13 husvagnar på 100 invånare, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

I Sverige fanns det drygt 285 000 husvagnar 2018. Mest populärt att ha husvagn var det i Arvidsjaur och Älvsbyn där det gick 12,8 respektive 11,8 husvagnar per 100 invånare, visar statistik från Trafikanalys. – Den inhemska turismen har ökat mycket den senaste tiden. Jag tror att det beror på ett större miljötänk och att folk inte vill flyga så mycket längre, säger Börje Svärdström, riksordförande på den ideella föreningen Caravan Club of Sweden, till Nyhetsbyrån Siren.

I Dorotea, Malå, Sorsele, Arjeplog och Älvdalen var det också vanligt att ha husvagn. I alla dessa kommuner gick det fler än tio husvagnar per 100 invånare 2018. – Vi ser att det blir mer och mer populärt att åka på husvagns- och husbilssemester. Det finns en frihet i att ha sin egen vagn, säger Börje Svärdström till Nyhetsbyrån Siren. Vilka som äger husvagnar varierar, menar Börje Svärdström. – Det är många yngre som köper husvagn, och jag tror också att det är många äldre som tidigare haft båt som nu byter ut den mot en husvagn eller en husbil istället, säger han till Nyhetsbyrån Siren. Rikssnittet för antalet husvagnar per 100 invånare är 2,8.

Minst populärt att ha husvagn 2018 var det i Danderyds kommun där det 2018 gick 0,3 husvagnar per 100 invånare, vilket motsvarar totalt 103 stycken.

Ovanligt få husvagnar finns även kommunerna Lidingö och Solna (0,4 per hundra invånare). I Stockholm, Sundbyberg och Malmö är siffran 0,5 – en halv husvagn per 100 invånare.

Publisert: