Jeffrey Epstein hittad död i häktet

Sexanklagade miljardären riskerade 45 års fängelse

Miljardären Jeffrey Epstein är död.

Den traffickinganklagade finansmannen tog sitt liv i häktet på Manhattan i New York i väntan på rättegång, rapporterar amerikanska medier.

FBI utreder dödsfallet.

Jeffrey Epstein var häktad misstänkt för sexuella övergrepp och trafficking mot flera minderåriga flickor. Rättegången var planerad till nästa år.

Den 66-årige amerikanske miljardären hittades under natten mot lördagen död i sin cell i ett delstatligt häkte i New York, rapporterar ABC News med hänvisning till tre källor med insyn. Han hade hängt sig, enligt tv-kanalens uppgifter.

Efter att ha hittats livlös vid 06.38 fördes han till sjukhus. Vid ankomsten en knapp timme senare hade han hjärtstillestånd och hans liv gick inte att rädda.

Dödsfallet bekräftas i ett uttalande av den federala fängelsemyndigheten, skriver nyhetsbyrån AP. Enligt uttalandet utreder FBI händelsen.

Jeffrey Epsteins död sker mindre än tre veckor efter att han hittats medvetslös med skador på nacken i cellen.

Greps på flygplats den 6 juli

Finansmannen satt frihetsberövad efter att ha gripits den 6 juli på flygplatsen Teterboro i New Jersey.

De brott han anklagas för ska ha skett i New York och Florida mellan 2002 och 2005. Han har hela tiden nekat till anklagelserna.

Vid fällande dom riskerade han upp till 45 års fängelse.

Jeffrey Epstein var sedan tidigare dömd för sexbrott mot minderåriga i Florida. 2008 erkände han sig skyldig i en uppgörelse med åklagaren och dömdes till 18 månaders fängelse.

Uppgörelsen gjorde att han slapp åtal för allvarligare federala brott.

Levde i sus och dus

Uppvuxen i ett medelklasshem i Brooklyn gjorde mattesnillet Jeffrey Epstein så småningom karriär bland finansjättarna på Wall Street.

Innan rättvisan kom i kapp honom levde han som mångmiljardär ett liv i sus och dus, omgiven av andra rika och högt uppsatta människor.

Bland tillgångarna finns en ö i Karibien och flådiga fastigheter i New York och Florida.

Epstein kände USA:s president Donald Trump och de båda männen umgicks i samma kretsar på 1990-talet och under tidigt 2000-tal. Han var även gammal bekant med den tidigare presidenten Bill Clinton.

Dokument offentliggjordes

Beskedet om självmordet kommer efter att runt 2 000 sidor domstolshandlingar med koppling till Epstein offentliggjorts i fredags.

Dokumenten är en del av en stämning från 2015 mot den brittiska societetskvinnan Ghislaine Maxwell, 57, en nära vän och tidigare flickvän till Jeffrey Epstein.

Virginia Roberts Giuffre, i dag 36, anklagade Maxwell för att tillsammans med Epstein ha hållit henne som sexslav under 2001. Hon ska ha bjudits ut till flera rika och högt uppsatta män.

Fallet avgjordes i en uppgörelse utan rättegång 2017. Varken Maxwell eller någon av de anklagade männen dömdes för brott.

PODD: Fallet Jeffrey Epstein

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om Jeffrey Epsteins död.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE