Kommunens beslut: Drar in gratis busskort för över 2 000 barn

avNicole Gustafsson

Förra sommaren delade Timrå kommun ut gratis busskort barn och unga i kommunen.

Men nu, bara ett år senare, drar kommunen tillbaka busskorten. Förklaringen är besparingar och det drabbar Timrås unga.

Förra sommaren fick barn och unga mellan 7 och 19 år i Timrås kommun ett busskort hemskickat. Anledningen var att underlätta för de unga, öka kollektivåkandet och frigöra föräldrar från att behöva skjutsa sina barn.

Men nu har kommunen ändrat sig och valt att sluta med de gratis busskorten, något som Sundsvalls Tidning var först med att rapportera om. Anledningen till att de tar bort busskorten efter enbart ett år är besparingar berättar Ann-Christin Isaksson, tillförordnad kommunchef.

– Kommunledningskontoret ska spara en miljon kronor under 2019 och en av åtgärderna ska vara att ta bort Barnkortet, säger Isaksson till tidningen.

2 800 unga blir utan busskort

Hur mycket Timrå kommun kommer att spara på att dra in gratiskortet kan inte Isaksson svara på. Men beslutet är fattat, och cirka 2 800 unga i kommunen drabbas.

– Vi informerade alla föräldrar innan sommaren via skolkanaler att Barnkortet troligtvis skulle upphöra, och på så sätt kunde de ansöka om ett skolbusskort i god tid, säger Ann-Christin Isaksson till Sundsvalls Tidning.

Gratisbusskorten gäller fram till den 21 augusti och skolorna startar den 22 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM

Timrå

Bussar

Sverige