Efter Hassans utspel: ”Liberalerna lika beroende av SD”

avMagnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Uppsala kommun
Tobias Smedberg (V) tycker att Mohamad Hassans kritik mot Vänsterpartiet är trams.

Efter att det nya högersamarbetet presenterades i fredags valde Mohamad Hassan (L) att gå till hårt angrepp mot Vänsterpartiet som han anser bjuder in Sverigedemokraterna i värmen.

Nu besvarar Tobias Smedberg (V) kritiken och menar att det är precis tvärtom.

I fredags bjöd Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna till en gemensam presskonferens på Resecentrum för att berätta om att man hade kommit överens om ett samarbete.

– Vi har enats om satsningar som behövs så snart som möjligt, berättade Fredrik Ahlstedt, kommunalråd för Moderaterna.

Strax efter presskonferensen valde Liberalernas kommunalråd Mohamad Hassan att gå till hårt angrepp mot framförallt Vänsterpartiet som han tycker, genom detta högersamarbete, bjuder in Sverigedemokraterna i värmen.

– Min kritik handlar inte om att de gör upp tillsammans. Tvärtom så är jag för när partiet gör upp tillsammans. Men det Vänsterpartiet gör är att man lägger fram förslag och hot som man vet att SD kommer att stödja. Vänsterpartiet bjuder in SD i värmen, berättade Mohamad Hassan (L) för Aftonbladet i fredags.

Foto: Pressbild
Högersamarbetet får kritik av Mohamad Hassan (L).

Smedberg (V): ”Liberalerna lika beroende av SD”

Nu svarar Tobias Smedberg, kommunalråd för Vänsterpartiet, på kritiken och menar att det är precis tvärtom.

– Det var Liberalerna som sa nej till att ha med vare sig Centerpartiet eller Vänsterpartiet i ett styre efter valet, trots att de hade möjligheten. När Mohamad Hassan valde att regera i minoritet, och inte lyckats säkra ett stöd vare sig från vänster eller höger i en fråga, då har han gjort Liberalerna lika beroende av SD som han anser att vi är nu.

Vad tycker du om Mohamad Hassans kritik?
– Jag tycker att kritiken är trams. Vi har lagt fram förslag som ligger helt i linje med vår politik. Vi gör det här för välfärden, och det är också vad vi har lovat våra väljare, säger Tobias Smedberg, kommunalråd för Vänsterpartiet, som också tycker att Mohamad Hassan borde rösta på deras förslag.

– Liberalerna står ju själva bakom bland annat förslaget om att det behöver byggas fler LSS-hem. Men jag har heller inte hört honom kommentera själva förslagen, utan kritiken riktas mot att vi skulle stötta SD. Men det enda sättet för Hassan att stoppa vår satsning är att själv samarbeta med SD.

”Kartan ritades om redan när Liberalerna valde att bilda ett mittenstyre”

Att det nya högersamarbetet ritar om den politiska kartan ytterligare ser inte Tobias Smedberg som något konstigt.

– Den kartan ritades om redan när Liberalerna valde att bilda ett mittenstyre. Ideologiskt ligger vi så klart närmare Socialdemokraterna, men vi behöver också anpassa oss när övriga partier väljer andra samarbeten.

Finns det någon risk att dessa pengar som ni tänker använda, som är en del av det extra stadsbidraget, bara är ettåriga?
– Den maktkonstellation som finns i riksdagen kommer förmodligen att se lika ut även nästa år, så jag anser att det finns en trygghet i de satsningar som vi föreslår.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM