Coronapandemin

Två nya coronafall i Sverige under lördagen

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Två nya coronafall bekräftades i Sverige under lördagen, ett i Stockholm och ett i Västra Götaland.

Därmed finns nu 13 patienter som diagnostiserats med smittan i landet.

Det första fallet bekräftades under dagen i Västra Götaland, men beskeden från myndigheterna var till en början motstridiga och förvirrande.

Vid lunchtid gick Folkhälsomyndigheten ut och berättade om ännu en smittad person. Det beskedet dementerades först av smittskyddsläkare i Västra Götaland, men bekräftades sedan efter några timmar.

Ingen koppling till tidigare fall

Det handlar om en person som rest från Iran till Göteborg. Patienten mår förhållandevis väl och har ingen koppling till övriga identifierade fall i Västra Götaland.

– Att det dyker upp fler fall i vårt område är väntat mot bakgrund av smittspridningen i Kina, Iran, Sydkorea och norra Italien. Det visar att vårt system fungerar när det gäller att identifiera, provta och omhänderta smittade personer, säger smittskyddsläkaren Peter Ulleryd i ett pressmeddelande.

Nytt fall i Stockholm

Under kvällen bekräftades ännu ett fall i Stockholm. Personen hittades genom smittspårning och har koppling till den kvinna som diagnostiserades 27 februari efter en resa till Iran.

Det innebär att samliga fyra fall i Stockholms län ingår i samma smittkedja (se faktaruta i slutet av artikeln).

– Nu arbetar vi enligt våra rutiner. Patienten får vård och vi genomför smittspårning för att nå eventuella personer som patienten kan ha haft kontakt med. Det är viktigt att betona att det vi hittills fått bekräftat är fall som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige, säger smittskyddsläkaren Per Follin i ett pressmeddelande.

Provtagning i hemmet

Region Stockholm meddelade på lördagen att de från och med nu kan testa misstänkta coronapatienter i deras hem.

”Specialutbildad sjukvårdspersonal kan komma hem till personer som misstänks ha smittats av covid-19, i de fall det bedöms lämpligt av infektionsläkare. Metoden kommer från Storbritannien och lämpar sig för personer med lindriga symptom som inte är i behov av sjukhusvård”, skriver regionen i ett meddelande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya krisdraget: Sätter in specialutrustade ambulanser mot corona

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Stockholm