Centrum

Bartender från Malmö till final i prestigefylld tävling

Av: 

Robert Rosén

Mikael Nilsson arbetar till vardags på MJ’S.
Mikael Nilsson arbetar till vardags på MJ’S.

NYHETER

Grapefrukt och rom.

Det var framgångsreceptet för Malmöbartendern Mikael Nilsson.

Nu är han framme i den globala finalen i prestigefyllda Bacardi Legacy.

– Det absolut en av de största tävlingarna man kan vara med i, säger bartendern.

Bartendertävlingen Bacardi Legacy beskrivs som den största och mest prestigefyllda i sitt slag. När den globala finalen tar plats i vår blir det med en bartender från Malmö.

Mikael Nilsson, bartender på MJ'S, vann i helgen nämligen den svenska finalen.

– När man tittar på cocktailvärlden globalt så är det absolut en av de största tävlingarna man kan vara med i. Det finns väldigt många tävlingar inom cocktailvärlden där ute men denna är den mest trendsättande och störst bland de som är aktuella i cocktailvärlden, säger en nöjd Mikael Nilsson.

Tävlingsidén är att bartendern ska skapa en ny modern klassiker. Efter besök hos åtta bartenders i Sverige valde tävlingsledningen ut tre stycken som fick tävla i den nationella finalen i Stockholm.

Marknadsföringen viktig

Förutom att bli bedömda på sin drink vägde juryn även in cocktailens historia, det bakomliggande namnet och hur man marknadsfört sin drink.

– Vem som helst kan göra en bra drink med ett riktigt bra namn men om den inte har någon historia eller om man inte marknadsför och säljer den så vet ingen om den, konstaterar Mikael Nilsson.

Efter att juryn betygsatt de olika områdena korades Mikael Nilsson och hans bidrag ”Unspoken” till vinnare. Drinken beskrivs som en grapefrukts- och romdrink med moderna smaktrender.

– Jag kände ganska fort att det var en drink som föll mig i smaken. Det viktigaste är att man kan stå för det man serverar. Jag kände själv att det var precis den typ av drink som jag ville skulle representera mig och min stil.

Tidigare har han arbetat på Ström i Köpenhamn och Milk & Honey i London.

Final i Miami

Bakgrundshistorien och namnet förklarar han på följande vis:

– Med en cocktail kan man med smak och gester få väldigt mycket sagt i en bar. Man kan uttrycka känslor. Så den handlar om att utrycka mer med smak och visuell presentation än man skulle kunna med ord.

Idén kom efter att hans kollegor serverar en vegan lemon curd som Mikael Nilsson sedan spann vidare på. Efter att ha bytt ut lite ingredienser, tillsatt grapefrukt och arbetat i två timmar med att hitta rätt balans kände han sig nöjd.

I början av maj väntar den globala finalen i Miami. 40 av världens bästa och mest trendsättande bartenders kommer då att tävla i olika moment i sju dagars tid. För Mikael Nilsson gäller det tills dess att slipa på marknadsföringen - för att kunna ha en unik presentation.

Första från Malmö

– Sen hoppas jag att jag klarar kvalet och går vidare till semifinal.

Oavsett utgång har han redan skrivit historia - som första Malmöbartender i finalen.

– Jag måste säga att jag är lite extra stolt över att inte bara representera Sverige utan även Malmö i detta. Vi har mycket att erbjuda och har inte fått chansen tidigare men det händer mycket i Malmö nu, så det känns riktigt kul.

Av de 40 bartenders som tävlar i Miami går åtta stycken vidare till semifinal varav de tre bästa sedan går vidare till final.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Fransk vinfest allt populärare i Malmö: ”Extremt klunkvänligt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Centrum

Malmö

Bacardi

Alkohol