Mejla

Hanna Olsson

Malin Byström glimrar mest när hon pratar om barnen

Publicerad:
Operasångerskan Malin Byström.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Operasångerskan Malin Byström.

Operasångerskan berättar alla små hejdå

Jussi Björling lämnade familjen i ett halvår när han sjöng i New York.

Riktigt så funkar det inte längre.

Det vet operasångerskan Malin Byström.

Vi är inte många som är inne i operavärlden.

Den som pågår i några av världens vackraste hus, som har sina egna superkändisar och koder. Den klassiska musiken känns svår att komma in i om man inte möter den väldigt tidigt.

Som Malin Byström, som i unga år kunde nynna skalor och lugnt somnade till när föräldrarna repeterade. Ganska tidigt upptäckte hon att hon kunde ta samma toner som Maria Callas.

Vilken grej.

Desto fler av oss vet hur det känns när man hamnar rätt, i Malins fall hände det först i gemenskapen bakom scenen, men snart även i själva musiken.

Nästan alla vet däremot hur krångligt livet kan vara ibland. Där glimrar Malin Byströms sommarprat som tydligast.

Hon berättar ärligt om paniken när hon blir gravid precis när karriären ska ta fart. För hur ska hon få ihop det? Operasångare är ett jobb som kräver total hängivelse, men också att man kan jobba över hela världen och vara hemifrån månader i sträck.

Hur ska man kunna kombinera det med ett familjeliv?

Precis som alla moderna människor vill Malin inte behöva välja mellan kärleken till barnen och sin karriär.

Det gör hon inte heller, men märker hur dottern Siri reagerar på hennes resande. När hon så får frågan om att sjunga på Metropolitan Opera i New York tar hon med sig sin tvååring över Atlanten.

Det funkar inte alltid. Många sorgliga avsked blir det. Alla dessa små hejdå, som Malin så gripande beskriver. Känslorna som måste stängas av när taxin kommer, för att inte göra barnen ännu mer ledsna.

Denna otillräcklighet och att aldrig veta om valen var rätt förrän långt senare.

Förhoppningsvis kan Malin Byströms sommarprogram inspirera en och annan kämpande förälder. Kanske blir vi några som får en mindre nojig inställning till operavärlden på köpet.

Av: Hanna Olsson

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN