Röd varning i Kina – Yangtzefloden svämmar över

Extremregn vräker ner över Kina.

I minst fyra städer längs Asiens största flod, Yangtze, i råder nu “red alert” – högsta nivån av beredskap.
Minst 140 personer har hittills rapporterats döda eller saknade och närmare 80 000 har evakuerats från sina hem.

Flera dagar av kraftiga skyfall har orsakat stora översvämningar och jordskred i södra och östra delarna av Kina. Vägar, broar, tågspår och jordbruksmark ligger under vatten. Minst 1 600 bostäder har förstörts och nu hotas flera stora städer av vattenmassorna.

Regnen beskrivs som de kraftigaste på över 50 år. Enligt kinesiska myndigheter har vattnet i 212 av landets floder nått alarmerande nivåer.

Mer regn att vänta

I provinserna Jiangsu och Jiangxi har översvämningarna orsakat stora skador – och regnet fortsätter ösa ner med oförminskad styrka.

I Jiangxi finns Kinas största sötvattensjö Poyang, vars vattennivå stigit till historiska nivåer. Kinesisk militär arbetar nu med att försöka hindra vattnet från att bryta igenom sjöbankerna.
Enligt kinesiska medier kan de ekonomiska skadorna uppgå till motsvarande 80 miljarder svenska kronor.
Det är inte första gången i år som Kina och södra Asien drabbas hårt av extremväder. Översvämningar och jordskred har kostat flera liv och rekordtemperaturer har uppmätts flera gånger i olika delar av landet. Kinesiska myndigheter uppger att det är klimatförändringar som ligger bakom.

Invånare i Jiangxiprovinsen i centrala Kina räddas undan de svåra översvämningarna där.
Invånare i Jiangxiprovinsen i centrala Kina räddas undan de svåra översvämningarna där.
Publisert:

LÄS VIDARE