Coronapandemin

Studie: Danskar förde smittan till Sverige

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Danskar har med ”stor sannolikhet” spridit coronasmitta till Sverige.

Det visar forskare vid Köpenhamns universitet i en ny studie.

– Vi kan se att den typ av mutation som är mycket utbredd i Danmark dyker upp i Sverige, säger professorn Matthias Christandl, till Ekstrabladet.

Det är en studie från Köpenhamns universitet som visar att det är ”mycket troligt” att danskar har fört coronaviruset till Island, Sverige och Lettland.

Forskarna, med bakgrund inom matematik, har genom att studera offentlig data över coronavirusets dna fått fram ett ”släktträd” som visar hur viruset har muterats och förändrats när det spridits mellan människor.

Kom från Ischgl

Resultatet av studien, som ännu inte är vetenskapligt bevisad, visar bland annat att coronaviruset kom till Danmark via skidorten Ischgl i Österrike.

Samtidigt har danskarna i sin tur med stor sannolikhet fört viruset vidare till Island, Sverige och Lettland, menar professorn Matthias Christandl.

– Vi kan se att den typ av mutation som är mycket vanlig i Danmark dyker upp där så det är uppenbart att mutationen skedde i Danmark och har därefter spridit sig, säger han till Ekstrabladet.

Hoppas kunna smittspåra

Forskarna har studerat runt 700 danska och 30 000 internationella provresultat, och hoppas att släktträden kan hjälpa till med smittspårning.

– Vi hoppas naturligtvis att det kan hjälpa till att förstå hur viruset sprider sig. Om två personer har helt olika virusgenom är det troligt att de inte har smittat varandra. På detta sätt kan du komplettera kontaktspårningen, säger Matthias Christandl till Ekstrabladet.

Trafik på Öresundsbron med skylt som visar var gränsen mellan Sverige och Danmark går.

PODD Så ska Sveriges strategi under pandemin utredas

Coronapandemin håller sitt stadiga grepp om världen och i Sverige har människor på äldreboenden drabbats extra hårt. Men hur har regeringen egentligen agerat? Har de gjort vad som krävts eller har de misslyckats med att hantera den största krisen i Sverige i modern tid? Nu instiftas coronakommissionen för att utreda hanteringen av pandemin. Det här handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset